onsdag, februari 06, 2019

Har 90-talister attitydproblem?

Jag var på ett seminarium nyligen för att nätverka och knyta nya kontakter. En av talarna var ägaren till ett expansivt företag.

Han pratade om vilka utmaningar hans företag står inför och vilka hot som finns mot expansionsplanerna. Han får nu ständigt tacka nej till nya jobb på grund av problem med att hitta ny personal.

Om vi börjar med de hot han presenterade var de på ganska hög nivå och svåra att kontrollera för företaget som tex vädret, drivmedelspriser och politiska beslut. Inga enkla saker att försöka förutspå. I sammanhanget var de alla relevanta när jag hörde honom göra sin presentation,men sen kom punkten jag överraskades av:

Attityden hos 90-talister

Han berättade att nyligen fick fem stycken lämna företaget på grund av olika anledningar. Det största problemet var inställningen till arbetet och att de med otroligt kort varsel kunde ringa och säga att de inte kom till jobbet. De hade problem att ta emot instruktioner och följa dem. Ofta försenade till jobbet osv.

Nu är en disclaimer på sin plats. Alla kan bli sjuka och det kan hända saker som gör att man måste stanna hemma från jobbet. Det gäller inte alla 90-talister heller såklart och jag bara återger den diskussion som kom upp. Du kan läsa vidare nu och sluta googla möjligheten att stämma bloggen för hets mot folkgrupp...

Min egen erfarenhet av denna generation säger att den är väldigt polariserad. Jag känner flera som multijobbar, pluggar och jobbar samtidigt eller har ett grymt driv i allmänhet. På andra kanten känner jag personer som bor hemma, aldrig haft ett jobb och saknar ambitionen att skaffa ett trots att de fyllt 25.

Tänk vilka utmaningar svenska arbetsgivare står inför i framtiden. Det går inte att planera skift eftersom alla ska ha möjlighet att jobba vilka tider man vill, det måste gå att utföra jobbet med en hand eftersom mobilen är fastlimmad i den andra, all kommunikation måste ske på teckenspråk då det är självklart att stänga in sig i sin bubbla med gigantiska hörlurar med egen musik eftersom alla andras musiksmak är kass, givetvis måste dagens lönenivå minst dubblas för att det ska bli intressant att ta jobbet över huvud taget.

Nej, skämt å sido. Givetvis är det allvarligt att det kommer denna typ av signaler från arbetsgivare.

Vad tror du denna attityd beror på? Vad är din syn på 90-talister?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Så har man väl sagt i alla år, att den yngre generationen är lat osv. Inget nytt fenomen.

Anonym sa...

Jag tyckte inte det var ett "skämt åsido" där på slutet. Din beskrivning var på pricken!
(Naturligtvis finns undantag som är både bättre och värre, lika bra att skriva det så trolljägarna slipper komma hit)

Havgrim sa...

Mina intryck (från de två senast anställda hos oss) är att 90-talister har ett stort driv och gärna utvecklar verksamheten och tar egna initiativ.

Vardagsekonomen sa...

Jo, det känner väl alla igen. Min bild är att tidigare klagade de äldre mycket på musik- och klädstil. Idag handlar det mer om klagomål på attityden. Tack för att du läser bloggen och skriver kommentar.

Vardagsekonomen sa...

Haha, kul att vi i alla fall är två som är av samma åsikt. Tack för din feedback.

Vardagsekonomen sa...

Ja, det är som jag skrev att min känsla är att den generationen är väldigt polariserad. Då har ni gjort ett bra arbete vid rekryteringen. Tack för din tid och åsikt.

Anonym sa...

Mitt intryck av 90-talister är att vi jonglerar flera deltidsanställningar "med goda chanser till tillsvidare-anställning"* och lyckas få ut en nettolön som i bästa fall är femsiffrig. Det som förr var en heltidstjänst delas nu av 5 studenthjon som arbetar en dag i veckan vardera. Eftersom företagen numer "strävar efter att återspegla mångfalden i vårt samhälle och ser mångfald som en styrka" är det ett handikapp att vara svensk man och om man ändå lyckas charma sig till en intervju kan man gå miste om tjänsten för att ens CV inte har en röd tråd (man har arbetat i flera branscher samtidigt).


*Gick du på den lätte?

Fastighetsblogg sa...

Haha, det är nog väldigt olika det där men min erfarenhet är att det finns lite fler såna där personer som du skriver om bland 90-talisterna än det finns bland 40-talister.

Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

Money Cowboy sa...

Jag kan inte annat än hålla med. Bland 90-talisterna är latmaskarna överrepresenterade och alldeles för många strävar efter någon form av självförverkligande eller så vill de bli uppskattade online för sitt utseende eller sitt beteende (att äta mat och glufsa som ett svin är tydligen något man vill bli igenkänd för). Det är ingen tvekan om att curlandet gått för långt.

Vardagsekonomen sa...

Frågan är vad som är hönan och ägget. Det finns många som kämpar, men också en hel del som väntar på att allt ska komma gratis.

Tack för din kommentar.

Vardagsekonomen sa...

Tjena AP. Kan bara instämma. Kul att du tittade in och lämnade en kommentar.

Vardagsekonomen sa...

Hej MC

Dagens likehets (är väl med i SAOL..) är inte gynnsam för den mentala hälsan. Många som lever efter devisen "hellre ökänd än okänd"...

Kul att du kommenterar.

Studenten A sa...

Som 90-talist som jag är håller jag med dig. När jag ser omkring mig finns det en viss överrepresentation av lata 90talister med lite märkliga värderingar =) för egen del tycker jag det är en fördel, man sticker ut mer om man levererar på arbetet och gör det man säger att man ska göra. Det ytliga och att framstå som man är framgångsrik är viktigt, för egen del är jag väl utåt som vem som helst men bakom kulisserna fyller jag ISKen månad ut och månad in.