måndag, februari 04, 2019

Minska skatten - gå ur kyrkan

Det händer att lite då och då att det kommer upp i diskussioner hur mycket pengar det är att spara på att gå ur Svenska kyrkan. Jag brukar då fråga varför personen gått ur kyrkan. Ofta är svaret att man inte vill betala skatt till kyrkan som redan har gott om pengar eller att man inte tror på Gud.

Diskussioner är väl ok, men droppen var en banner på en av alla snålbloggare där ett företag gjorde reklam för att de kunde hjälpa till att gå ur kyrkan. Det är i min värld lika illa som all denna casinoreklam som sköljer över oss dagligen.

Jag är själv inte troende och besöker kyrkan oftast när man är på stadssemester och behöver en fräsch toalett - som dessutom är gratis. Detta är inte heller ett sponsrat inlägg av kyrkan eller skrivet med någon annan baktanke.

Jag reagerade bara starkt på reklamen och för mig är kyrkan så mycket mer än troende. I krissituationer och katastrofer är det vanligt att kyrkan håller öppet så att människor kan samlas och ge varandra stöd. Dessutom är kyrkan så mycket tradition och en bärare av den svenska historien och kulturen.

Hand upp alla som gått på skolavslutningar i kyrkan, konfirmerat sig eller gift sig i kyrkan. Jag tror att minst 90 % av er som läser detta svarar ja på ett av de tre alternativen ovan. Jag tycker det är synd att vi ska riskera dessa möjligheter i framtiden för att en person med medelinkomst sparar ett par tusenlappar om året.

Funderar du på att gå ur kyrkan där att spara pengar? Tänk då ett varv till.

Är du medlem i kyrkan? Om inte, varför har du gått ur?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Har gått ur kyrkan då den verkar till del ha tagits över av en inriktning i samhället som egentligen inte är gudstroende eller ens främjar den kristna tron.

De verkar istället ha identifierat en organisation som förutom kan debitera direkt från människors skattsedel (=kassaflöde), även har goda tillgångar på balansräkningen (låg skuldsättning = stort eget kapital), dessutom kan användas till att predika deras budskap och som släpps fram på väldigt många plattformar, både statliga och kommersiella.

Att bibehålla utanpåverket såsom byggnader, klädedräkter och samlingar kring högtider är mycket viktigt för att säkerställa att kassaflödet bibehålls samt att kommunikationsplattformarna fortsatt får carte blanche.

Smarta grupper som har identifierat och verkställt kapandet av en mycket gammal och anrik institution som man till fullo använder för sina egna ändamål.

Anonym sa...

Detta gjorde mig (som definierar mig som "kulturellt kristen" dvs inte vidare troende och med värderingar som jag tror stämmer överens med större delen av övriga medborgare i vårt land).
Vi betalar skatt för bussar och tåg även om vi väljer att köra bil. Vi bidrar till barnomsorg och ålderdomshem även om vi dör barnlösa dagen innan en efterlängtad pension. Även om jag (oerhört lycklig över det) aldrig behövt utnyttja sjukvården, annat än för sedvanliga vaccinationer och tandläkarbesök, bidrar jag mer än gärna för att andra mindre bemedlade eller otursförföljda skall ha möjlighet att ta del av den.
Precis som du säger kommer kanske jag en dag behöva någon att prata med, som lyssnar på min sorg eller finns där när jag är ensam på ålderns höst.
Jag är stolt över vår svenska kyrka som har en tysk, kvinnlig ärkebiskop. Där två människor av samma kön som älskar varandra kan gifta sig.

Svenska kyrkan, shut up and take my money!

Dr R

Anonym sa...

Om Sv kyrkan varit en opolitisk organisation där min kyrkoskatt gått till att hjälpa svaga grupper så hade jag nog fortfarande varit medlem.
Jag insåg dock att mina skattemedel gick till en introvert och ineffektiv organisation med en politisk agenda. Jag väljer då hellre att skänka motsvarande summa till olika organisationer som jag VET är effektiva med mina medel och kommer rätt grupper till del.
Dagens kyrkoskatt hamnar idag sannolikt hos ett gäng kaffesörplande tanter som helst av allt vill driva ngn insamling de kan samla godhetspoäng för & så de har ett bra samtalsämne att tala med sina likasinnade vänner om.
Sv Kyrkan är en klubb för inbördes beundran och fyller ingen funktion i dagens samhälle överhuvudtaget som inte en annan organisation kan fylla.

Han sa...

Jag inte heller medlem i svenska kyrkan sedan länge. Jag har inget emot religion eller tradition som sådan. Problemet är när kyrkan inte längre är opolitisk. Stat och kyrka ska vara åtskilda heter det, men när samma partier och grupperingar är verksamma inom kyrkan som inom staten så blir det lite tveksamt hur väl man lever upp till den devisen.

https://utbrytningen.blogspot.com