torsdag, mars 23, 2017

Att sätta sitt värde som egenföretagare

Jag driver idag ett par olika bolag med flera olika verksamheter. Som huvudsyssla arbetar jag som ekonom, men utöver detta gör jag också en del andra uppdrag. Den senaste tiden har jag hamnat i diskussioner om mitt arvode för kommande uppdrag.

Eftersom jag idag redan är sysselsatt mer än 100 % hamnar jag ofta i olika prioriteringssituationer. Ett av mina extra uppdrag skulle nyligen förlängas och diskussion uppkom om arvodet. Omfattningen skulle utökas och tiden jag behövde lägga ner utökas. Trots det skulle arvodet minskas med ca 30%. Detta kunde jag naturligtvis inte acceptera och tackade då nej eftersom det betyder att jag måste ta debiterbar tid från andra uppdrag. Denna förlust måste naturligtvis täckas.

Återkopplingen från min sida till kunden blev tvärtom en ökning med ca 30%, vilket jag ansåg vara skäligt. Beskedet jag då fick var att "andra" minsann inte tog så mycket betalt som mig utan låg på hälften av vad jag begärde. Mitt svar tillbaka blev en axelryckning och att de då fick vända sig till dessa "andra" istället om de ville ha ett lägre pris. Det gick några dagar och jag hörde ingenting och tänkte att uppdraget gick till någon annan.

Gissa vad förvånad jag blev när jag idag blev kontaktad och fick veta att mitt pris var accepterat. Sett till antalet uppdrag som ska göras så betyder detta att den totala ersättningen blir ungefär tre gånger så stor nu än om jag accepterat deras sänkning.

Vad betyder detta? Jo, det är alltid viktigt att räkna ordentligt på sitt marknadspris. Som egenföretagare är det lätt att hamna i lågprisfällan. Jag vet många företagare i min omgivning som ständigt prisar in sig på olika jobb och får slita för ett alldeles för lågt arvode. Dessutom kan de inte höja priset eftersom priset nästan har cementerats. Jag menar att det handlar om att våga ta betalt och veta sitt marknadsvärde.

Jag avslutar med att fritt citera min gamla lärare i juridik: "när ni börjar arbeta så se till att ta ordentligt betalt för då tror de åtminstone att ni är duktiga..."

9 kommentarer:

Sparo sa...

Ja, det är märkligt att om man en gång gett ett lågt pris (kanske för att man hade lite att göra just då, jobbet var lätt eller vad som helst), då ska det dras fram till döddagar. Åt andra hållet - då var det att betrakta som en engångshändelse :-).

Vardagsekonomen sa...

Hej Micke. Exakt, därför gäller det att våga tro på sig själv och sätt rätt pris från början. Tack för att du läser och kommenterar.

Anonym sa...

Hear, hear!

/Skägget

Aktiepappa sa...

Din juridiklärare hade ett vettigt resonemang. Man signalerar mer med det man gör än med det man faktiskt säger. Omkring 20 % av kommunikationen sker via ord. Resten är gester, tonläge mm. Och att ta bra betalat skickar såklart en tydlig signal.

Snyggt jobbat med uppdraget och arvodeshöjningen!

/Aktiepappa

Anonym sa...

Ja Micke Larsson, har du från början begärt ett för lågt pris så har du begått ett general fel. Lätt hänt i början när man är ovan.

Sparo sa...

Ja, sedan blir man mer kallhamrad och struntar i om kunden "sitter i skiten" och lovar dyrt och heligt att det dåliga gaget (eller andra dåliga förutsättningar) är en engångsföreteelse.

Vardagsekonomen sa...

Hej Aktiepappa. Visst är det så. Tyvärr för många som inte vågar ta betalt. Tack ska du ha. Jag uppskattar att du läser och kommenterar.

Vardagsekonomen sa...

Det är precis detta som är nyckeln. Att våga avvakta eller till och med tacka nej. Är man tillräckligt duktig får man uppdraget till slut.

Anonym sa...

Ja så är det, tillgång och efterfrågan. Jobbar ju som konsult och kör definitivt en tuffare linje när det är högkonjunktur i vår bransch, för då drar ju vårat företag upp timpriserna och det ska ju givetvis återspeglas på min lön. Hade vi haft en provisionsbaserad lön (fast månadslön + provision baserat på timpris) hade ju detta löst sig själv, men nu har man av någon anledning valt att ha det så här, och då är ju månadslönen den enda möjlighet jag har att få den högre vinsten till godo.

Har flera gånger funderat på att bli egenföretagare, men är väl för feg för det. Finns flera fördelar att vara anställd när man är småbarnsförälder. Har där haft flera koll gor som har sagt upp sig som konsulter och börjat jobab för statliga myndigheter som hör och häpna erbjuder högre månadslöner än mitt företag, samt betydligt fler fördelar som förälder (föräldralön, konferenser måndag-fredag) osv.

Man vet vad man har men inte vad man får...