söndag, februari 10, 2019

100 dagar utan socker

I somras fick jag mig en rejäl tankeställare när någon under semestern sytt in alla mina skjortor i midjan. Jag insåg att jag hade ett val att göra. Antingen köpa ny garderob och acceptera förfallet och viktökningen. Eller ta tag i situationen och göra något åt det.

Det sjuka är att jag la ner mer tid på att sköta våra portföljer och sparpengar än att sköta mig själv. Jag kom till insikt och undrade varför jag skulle lägga mer tid på att förvalta vårt kapital och få det att växa när jag kanske skulle kola i nån hjärtsjukdom innan 45. Ska jag ha nån glädje av kapitalet och kunna se barnen växa upp var jag tvungen att ta tag i det.

Planen blev att köra Lchf under hela hösten, vilket också gick bra. När jag sen slutade på jobbet kunde jag även addera träning fler gånger i veckan. En bra vecka kör jag nu 5-6 pass.

För att kicka igång 2019 utmanade jag min fru på 100 dagar utan socker. Kort förklarat innebär det att vi undviker kolhydrater som godis, chips, läsk, saft, pasta, potatis, ris mm. Jag äter Lchf och tanten enligt GI. Det är grymt att göra det tillsammans och kunna stötta varandra. Målet är nu att vi tillsammans ska gå ner 50 kg. Vi har inte sagt någon sluttid utan det kvittar om vi är i mål till sommaren, jul eller nästa år. Det viktiga är att vi ändrat vår livsstil för att leva hälsosammare och längre tillsammans. Nu har vi gått ner ca 22 kg så vi är snart halvvägs!

Hur sköter du din hälsa på bästa sätt? Vilka är dina bästa tips?

4 kommentarer:

Egon Investor sa...

Wow - 22 kg ner tillsammans - inte illa! Startvikt skulle naturligtvis vara intressant.

Jag har svårt att avhålla mig från socker. Skulle jag ordna det tror jag inte att jag behöver gå till "extremer" som att avstå andra kolhydrater för att komma i hyfsad form. Jag håller mig för närvarande i okej form genom träning, men är av åsikten att det man stoppar i sig har betydligt större effekt.

Lycka till med den fortsatta viktminskningen och att lyckas hålla i det på lång sikt.

Mvh

Egon

Anonym sa...

Efter att ha kört lchf några månader smakade jag på en vanlig öl, ojojoj, det första jag kände var att den smakade oerhört mycket socker! Det hade jag aldrig tidigare lagt märke till.
Sen var beskan även mycket mer uttalad än tidigare.

Smakpaletten förändras kraftigt efter sockeruppehåll, är det så för er också, ni kanske har varit på något kalas där det bjudits på (vanliga) godsaker efter ni börjat med dieterna?

Vardagsekonomen sa...

Startvikter? Hm, det får jag kolla med tanten först. Målet för undertecknad är iallafall tvåsiffrig vikt.

Personligen är väldigt svart-vit, dvs totalt sockerförbud måste det vara. Det här att bara ta ett par godisbitar funkar inte för mig.

Tack Egon för peppen och att du är än återkommande läsare.

Vardagsekonomen sa...

Håller med dig fullständigt. Jag upplever att smakförmågan förbättras avsevärt. Vi har varit 100%-iga så här långt så ännu har inga godsaker av icke accepterat slag inmundigats.

Kör du LCHF fortfarande? Givit bra resultat?