fredag, november 10, 2017

Stor syster eller liten bror

Under många anställningsintervjuer jag varit på har jag fått frågan om familj och syskon. I början trodde jag det var för att personen brydde sig och var intresserad.Det dröjde ett tag innan jag förstod att dessa frågor bara var en del i arbetet med att ta fram min profil. Det är intressant ur psykologisk synvinkel att förstå hur uppväxten präglat ens personlighet.

Jag läste en artikel om en studie i ämnet nyligen eftersom jag är intresserad av olika teorier att profilera kandidater vid en anställning. Det visar sig att den som är äldst i en syskonskara ofta passar bra som chef på grund av sin tidiga vana att ta hand om mindre syskon. Mellansyskon blir ofta väldigt sociala och utåtriktade eftersom de fått slåss om uppmärksamheten som naturligt ges till de äldsta och yngsta barnen från föräldrarna. De yngsta syskonen blir ofta mer kreativa och det kanske kan bero på att de får en större frihet när föräldrarna blivit mer vana i sin roll.

En annan intressant metod är DISC (DISK på svenska) som säkert många känner igen som en uppdelning i fyra element med en färg för varje. Den har jag själv utbildats i och haft mycket stor nytta av i arbetslivet.

Dominant (Röd) är en kategori som präglar en resultatorienterad person som går rakt på sak, tar beslut och älskar utmaningar. För att nå framgång vid samarbete med en Röd person gäller det att vara effektiv och nyttja tiden optimalt. Ställ upp argumenten tydligt och linda inte in resonemangen.

Inflytande (Gul) är väldigt social och utåtriktad, vill inte vara själv utan vill gärna samarbeta med andra och ha kul. För att samarbeta bra med en Gul person är det viktigt själv behålla kontrollen, ge feedback, gärna fråga om personens familj och följa upp ofta.

Stabil (Grön) kännetecknar en person som helst samarbetar är omtänksam och lugn, lyssnar gärna och är lojala. Vid samarbete med en grön person är det viktigt att inte forcera några beslut, ge betänketid och ha tålamod.

Confirmitet (Blå) fokuserar på noggrannhet och kvalitet. Går gärna på djupet, men resonerar ändå kring sannolikheten. Vill ha all fakta och ser till kvaliteten. Vid samarbetet med en blå person måste man tänka på att förklara detaljerna och lyssna på personen och besvara de frågor som finns samt att minimera alla former av risk.

Genom att ha dessa enkla regler med mig i bakhuvudet har jag lyckats nå framgång i flera förhandlingar, anställningsintervjuer och andra viktiga sammanhang. Det går ett hitta mycket mer information på nätet och jag kan verkligen rekommendera någon timmes inläsning i ämnet.

Använder du själv någon metod eller strategi vid förhandlingar eller andra situationer?  

1 kommentar:

Anonym sa...

Javisst!

Jobbar i en organisation där de flesta är "Blå", dvs specialister som älskar att grotta ner sig i detaljer. Är själv mest "gul", men har i arbetsuppgifterna tvingats bli mer "blå" emellanåt. Funkar det med, men ibland blir jag bara gaaaalen på alla detaljer som gör att folk aldrig blir klara med sitt (hört talas om 80-20 regeln? Den gillar de inte).
Däremot så funkar inte teorin om placering i syskonskaran i min släkt, men det kan ha flera andra orsaker.

Spargrisen