fredag, november 03, 2017

Ingenting är gratis

Att det inte finns några gratis luncher är vi väl alla överens om. Vi säger jämt att saker och ting kostar. Men spelar det någon roll hur vi betalar för oss? Vill vi ha 0 % i skatt och pay per use för allt i samhället? Eller en skatt på 100 % och där allt är all inclusive?

Caroline Dahlman skriver ledarartiklar och gör det på ett bra sätt. Häromdagen skrev hon om Sveriges Television och deras bristande journalistik.

Tyvärr har mitt förtroende för journalister i allmänhet minskat de senaste åren. Det jagas klicks och försäljning på ibland totalt oseriösa sätt. SVT och Sveriges Radio har ofta en vänstervriden vinkling på sina nyheter. Public Service tjatar alltid om sitt oberoende, men jag tycker nog att det minskat. Det är alltid det stora elaka företagets fel...

Jag håller med Dahlman om att det är farligt att påstå att saker som bekostas av samhället är gratis. Ekonomi betyder hushålla med knappa resurser. Om man ser på vårt lands budget, landstingens budgetar och kommunernas budgetar är de begränsade i pengar. Det gäller att göra prioriteringar av hur kostnaderna ska fördelas. Såväl nationellt som kommunalt.

På samma sätt uppfostrar jag vår sexochhalvtåring. Veckopengen är 20 kronor och hur den ska användas är en prioriteringsfråga. Det gäller med våra gemensamma finanser också. Där måste prioriteringar göras hela tiden och det är alltid olika intressen som står mot varandra.

Det viktigaste att komma ihåg är att ingenting är gratis!

Inga kommentarer: