söndag, november 05, 2017

Godis eller aktier och rejält bloggdrag

Ojojoj vilket drag det blev kring inlägget där jag resonerade om hur stor portfölj jag anser behövs och hur den fria farbrorn tänkt. Känns kul att andra får inspiration av mina lösa tankar och refererar till dem som tex SparoMiljonär innan 30 och Chansar mest. Givetvis är det peppande att nå till nya läsare som förhoppningsvis återkommer. Jaja nog om det.

Satt i bilen häromdagen och hade ett grymt bra samtal med sexochhalvtåringen. Jag skrev nyligen om jultidningsförsäljningen  och förutom premier i form av saker blev det 100 kronor i kontanter. Dessa pengar finns nu i plånboken och samtalet handlade om vad som skulle köpas.

På önskelistan fanns godis och nån leksak. Jag frågade då om det inte vore kul att göra nånting med hundralappen så det kommer nya pengar varje år som det går att handla för istället.

-"Hur kan man göra det pappa? Så vill jag ha det."

Katching!! Rakt in i hjärtat på hennes ekonomipredikande farsa.

Den fortsatta diskussionen handlade om vad man kan investera i. Blixtsnabbt kom det tre branscher: godis (såklart!), skola (alla barn går i skolan) och bilar (kan ha varit för vi satt i bilen). Så nu gäller det bara att välja ut bolag och börja investera. Kom gärna med förslag på bolag. Idén med att få igång den här diskussionen att involvera barnen är plankad rakt av från Stefan på Z2036.

Än så länge är jag nöjd över att vi börjat prata om pengar och aktier. Nu gäller det att i lagom takt bygga vidare på detta.

Hur hanterar ni spardiskussioner med era barn?

4 kommentarer:

Anonym sa...

jag har fått min systerson på 17 år att varje månad föra över 10% av sin månadspeng till mig för sparande. men jag har inte vågat investera dem ännu, tänk om dem går ner, även om jag vet det på sikt. hur ska jag tänka här? blir inte många kr i månaden, men många bäckar små är det jag jag ska försöka visa honom.
ska tilläggas är att jag själv köper aktier varje månad, och daytradar och är med på IPO ibland. men det är nu när det är någonannans pengar.

/emelie

Vardagsekonomen sa...

Hej Emelie. Jag förstår din rädsla. Du måste prata och förklara innebörden med att investera i aktier och risken förknippat med det.

Därefter kan ni ju välja ut aktier tillsammans som ni ska investera i. Använd tex Avanza och courtageklass mini så gör der inte så mkt att det är några hundralappar i taget som ni handlar för.

Det viktigaste är att ni fått igång dialogen och att han förstår sparandets ljuvliga värld.

Lycka till och uppdatera gärna hur det går.

Stefan Thelenius sa...

Tack för omnämnande och det ska bli kul att följa hur det går med det begynnande intresset!

Vardagsekonomen sa...

Hej Stefan. Jag är alltid ärlig med när jag får idéer av någon annan och jag tycker du lyckats föredömligt med barnsparandet efter vad jag läser på din blogg.

Jag återkommer i ämnet. Allt gott!