söndag, oktober 01, 2017

Snålt med present från IKEA, men ok med presentkort?!

Jag brottas med min egen uppfattning i frågan i rubriken. Vi handlar ofta på IKEA och de har bra priser, vilket passar oss. Dessutom käkar ungarna gärna i deras restaurang och vi vuxna kan äta i lugn och ro medan de leker i den lilla lekhörnan när de ätit färdigt.

IKEA har blivit duktiga sedan några år tillbaka på inredningsdetaljer och pynt. En typ av produkter som vi ofta ger bort i presenter och julklappar. Fast då är de inte köpta  på IKEA.

Personligen tycker jag att det känns lite snålt att ge bort en IKEA- pryl. Fast jag kan inte förklara varför. Är det de tråkiga förpackningarna? Känslan av lågpris?

Varför kan jag känna att det är ok att köpa presenter på Gekås eller när det är rea? Är det för att dessa produkter är det svårt att gissa priset på? Att det kostar lite gör inget bara det känns lite dyrt eller fint. Men på IKEAs prylar står det ju alltid namnet så då vet man var presenten kommer ifrån. IKEA har ju visserligen sin fyndavdelning, men har väldigt sällan rea för övrigt. Detta gör att priset är ganska enkelt att ta reda på. Är detta anledningen kanske?

Däremot så känns det ok att ge bort presentkort på IKEA. Eftersom sortimentet är brett och priserna är bra så känns det som att den som får ett presentkort kan köpa nånting bra.

Presentkort är ok, men present känns snålt. Nu blir mitt resonemang ännu knepigare tycker jag och jag får inte ihop det...

Vad tycker ni om att köpa present eller presentkort på IKEA?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant fundering! Jag tror du är nåt på spåren gällande Ikea vs Gekås, handlar där ibland och ger bort men gör i stort sett aldrig det med produkter från Ikea. Skillnaden är väl att Ikea säljer siTT eget märke nedan Gekås ofta säljer andras (Sagaform, Vintage by fe, fisher price mm) och att det jag köper där lika gärna kunnat vara köpt i en butik i stan.

Hade däremot känt att det var lite trist att få inredningsprylar från Ikea, om jag inte specifikt önskat mig något därifrån. Men ett presentkort hade jag däremot värderat högt. Dock finns det ju sådana som gör en poäng av att aldrig handla där, så man bör nog känna sin publik innan man köper nåt där:) /tanja

Vardagsekonomen sa...

Hej Tanja. Personligen tror jag att det är så som du skriver att det finns en koppling till var det är köpt och hur enkelt det går att värdera gåvan.

Kul att du läser och tar dig tid att kommentera.