fredag, februari 24, 2017

Spel och dobbel – enda utvägen?


Eftersom det är fredag och dagen före veckans stora spel- och tipsdag så kommer här ett inlägg med synnerligen subjektiva spekulationer gjorda i högst ovetenskapliga sammanhang.
I Sverige är det idag lagligt att göra reklam för spelbolag, vilket verkligen görs till max. Det går ju inte att se på tv, slå upp en tidning eller surfa utan det reklam dyker upp för någon fantastisk insättningsbonus. Vilka är det då som faller för dessa löften om riskfria bet och freespinns?
Min egen slutsats är det ofta är låg- och medelinkomsttagare med litet eller obefintligt sparande som är de som spelar mest. Anledningen tror jag är att de känner sig en aning uppgivna i sin ekonomiska situation och att det är lång väg att vandra från dagens utgångsläge fram till deras ekonomiska mållinje. Om du är i 45-års åldern med 20 år kvar till pensionen och startar ett månadssparande på 500 kr ger det knappast något livsrevolutionerande kapital på pensionsdagen. Detta går i rakt motsatt riktning mot min egen uppfattning om vikten av en buffert.
Men det går att förstå deras resonerande kring spel anser jag. Om denna röding satsas på spel som tex Lotto eller Eurojackpott kan det leda till ekonomiskt oberoende för hela familjen om högsta vinsten faller ut. Ja, jag vet att sannolikheten att vinna Drömvinsten på Lotto är 1 på knappt 338 miljoner, men ändå. Hoppet är som bekant det sista som överger oss och varje inlämnad kupong är ju en potentiell vinnare…
Ibland används termen att spela på börsen. Det är inte en rättvis jämförelse anser jag. Att satsa pengar på nummerspel som nämnts ovan har inget med skicklighet att göra utan är rent slumpartat. Att investera pengar på börsen kan göras efter olika former av analys av ett värdepapper innan det köps in. Det är givetvis också en skillnad i tidsperspektivet. En lottsedel kan ju göra dig till miljonär på en lördagseftermiddag, men inte aktiehandel. Här handlar det om långsiktighet.

Vad har du för förhållande till spel?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns en väsentlig skillnad till. Lotteri är sämre än nollsummespel (casinot tar pengarna). Börsen är bättre än nollsummespel (alla kan ta del av en expanderande ekonomi, produktionseffektiviseringar etc).

Sparivrig sa...

Jag älskar spel, speciellt kortspel och brädspel och ett och annat tidsfördrivande spel på mobilen. Men spel med pengar som insats går bort för mig.

Vardagsekonomen sa...

Ja, att jämföra börsen med spel går inte. Tack för kommentar.

Vardagsekonomen sa...

Jag uppskattar också spel i den formen. Pengar som satsas på spel ska ses som förlorade och klassas som vilken annan underhållning som helst. Tack Sparivrig för att du läser och kommenterar.

Utlandsutdelaren sa...


Jag spelar för mitt nöjes skull och har som yngre tjänat pengar på gambling/sportsbetting. Köper nästan aldrig trisslotter och liknande i förhoppning att tjäna pengar utan möjligen som en social rolig grej. Med 4 procents utdelning får den som istället köper aktier för 30 kronor per månad sin extra trisslott i utdelning varje månad redan efter 6 år. Rationellt sett är det en mycket bättre investering än de löjligt små oddsen att vinna en miljon på spel.

Jag känner en person med ett låginkomstyrke som hade turen att vinna en miljon för tiotalet år sedan. Han var klok och använde den till att betala av lån och investerade nästan allt i aktier. Det gör att han kan ha en lite finare bil än sina kollegor, åka på lite finare semester med familjen mm. Vad jag vill säga med det är att det även för en låginkomsttagare är lönt att spara i aktier även om insättningarna är lägre. Har du en låg sparkvot får du ganska mycket för pengarna även om de inte räcker för att göra dig ekonomiskt oberoende.

NickesNaturfoto sa...

För några år sedan och ännu längre tillbaka så hade jag en eller flera stående rader på lotto+joker. En o annan trisslott inhandlades naturligvis men sedan ett år tillbaka har jag avslutat allt sådant. Däremot så deltar jag i datumlotteriet då överskottet går till cancerforskning, det är ett sätt att bidra samtidigt som man har en liten chans till mindre vinster.
Istället liter jag helt och hållet på mitt eget sparande I aktier och fonder.

// Procentpanik

Vardagsekonomen sa...

Hej Utlandsutdelaren. Om turen skulle slå till gäller det att göra något bra för vinsten.

Visst är det så att allt sparande är bra på sikt. Men som jag skrev i inlägget är det många som vill göra det snabba klippet. Finns ju de som går in hårt i frimärksaktier också. Tack för kommentar.

Vardagsekonomen sa...

Hej Nicke. Stående rader på Lotto eller Keno är nog ganska vanligt. Vi har en lott i Postkodlotteriet. Spelet som helt bygger på den svenska avundsjukan... de skänker ju också bort en del pengar. Tack för kommentar.

Anonym sa...

Jag är både sparivrig och älskar brädspel, du bor inte i Sthlm? ;-)

Vardagsekonomen sa...

Hej Anonym. Nix. Vi bor söderöver. Tack för att du läser och kommenterar.