torsdag, februari 16, 2017

Aktiebolag: Utdelning eller lön?


I tisdags skrev jag om skillnaden mellan Aktiebolag och enskild firma. I detta inlägget ska jag redogöra för mina tankar kring skillnaden mellan att lön eller utdelning. Min egen plan med aktiebolaget är alltså att spara utdelning för att dryga ut pensionen eller sluta jobba tidigare.
Tänk på att det är bara beskattat resultat som kan sparas. Låt mig ge ett exempel: Under året tar jag en lön på ca 39 000 kr före skatt. Detta för att se till att få maximala avsättningar i det sociala skyddsnätet med pension, Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och Föräldrapenning. När året är slut har jag 200 000 kr kvar som årets resultat före skatt. I det första alternativet skattar jag av 22 % Bolagsskatt och har kvar 156 000 kr som jag kan ta som utdelning till 20 % beskattning, vilket ger mig 124 800 kr i handen.

Det andra alternativet är att använda samma pengar, 200 000 kr, till en löneutbetalning. Bruttolönen blir då 152 184 kr och sociala avgifter 47 816 kr. Eftersom jag tidigare ligger på en nästintill perfekt lönenivå skattemässigt kommer nu den stora effekten. Om jag ökar min årslön med 152 184 kr kommer jag behöva betala 80 508 kr i skatt (tabell 33 där jag bor), vilket ger mig 71 676 kr i handen.


Den totala skillnaden är alltså 53 124 kr (124 800 kr – 71 676 kr) mer i handen om jag tar utdelning istället för lön!
Mitt mål är att jobba som konsult 9 månader om året och vara ledig 3. Då behöver jag avsätta ca 22 000 kr varje månad för att nå 200 000 kr i resultat och då också mitt mål om att kunna plocka ut 124 800 kr i utdelning per år. I dagsläget klarar jag mer än den dubbla årsavsättningen, vilket gör att varje år jag jobbar ger mig 124 800 kr i årlig utdelning i två år!  
Hoppas att det gick att förstå beräkningen. Annars är det bara att fråga på!

16 kommentarer:

kronantillmiljonen.se sa...

Hej!
Har faktiskt aldrig tänkt på att det skulle vara sådan stor skillnad. Helt konkret så är det väldigt mycket skatt i alla fall :)

Jag har ju alla mina svenska innehav på ett ISK så skattar varje år oavsett om jag går + eller - men sedan när jag plockar ut så slipper jag skatta på eventuell vinst.

Pengaregn sa...

Uppskattar verkligen dina inlägg kring bolagsformer och företagande. Kan dock erkänna att jag känner mig en smula snurrig av uträkningarna men det klarnar nog någon gång framöver:)

MvH Pengaregn

Vardagsekonomen sa...

Hej KTM! Ja, det är stor skillnad på skatt i eget AB, men gör man det smart så hamnar pengarna i min ficka istället.

Privat har jag också ISK. I bolaget är det Kapitalförsäkring.

Allt gott!

Vardagsekonomen sa...

Hej Pengaregn! Tack för positiv återkoppling.

Just i uträkningarna ovan är det de 200 000 kronorna i vinst som är utgångspunkten. Jag vill visa hur man gör så att så mycket som möjligt hamnar i ägarens ficka.

Fråga gärna mer om du är osäker.

Allt gott!

Anonym sa...

3:12 reglerna lär försämras en hel del till 2018 vad det verkar.

Min fråga är varför du inte plockat utdelning enligt huvudregeln istället för schablonregeln om du har runt 400tkr i vinst?

/Skägget

Anonym sa...

Bra inlägg. Min sambo ich hans bror har varit igång med sitt AB i några månader nu. Och vi har funderat lite på utdelningar vs lön. Så grymt inlägg. Men hur gör du med tjänstepension mm?

Vardagsekonomen sa...

Hej Skägget. Tack för att du kommenterar och ger bra input.

Det stämmer att huvudregeln skulle gett mig högre gränsbelopp. Rent personligt för mig hade det inte funkar så för jag tog en lägre lön 2016 så gränsbeloppet skulle inte bli så högt.

Ville också få ett så enkelt räkneexempel som möjligt.

Allt gott!

Vardagsekonomen sa...

Hej Anonym. Vad roligt att kör eget bolag.

Jag gör en avsättning på ett par tusen per månad. I samband med att jag satte upp detta så ordnade jag också med försäkringar. Jag har LF Bank och de hjäpte mig med allt detta.

Annars ser jag min sparade utdelning, enligt inlägget ovan, som min kommande pension.

Tack för att du läser och kommenterar.

kronantillmiljonen.se sa...

Lite OT men ändå inte:
Jobbar ju som du vet inom IT och är systemutvecklare. Tjänar i runda slängar 30 brutto varje månad. Känner att jag är passionerad och gör mina arbetsuppgifter men jag brinner inte för det.

När jag däremot håller på med egna projekt på fritiden (såsom bloggande eller mindre programmeringsprojekt) så brinner jag verkligen för det.

Har funderat tidigare på att skapa ett AB för 50 000 och enbart syssla med konsultjobb.

Vad tror du att det finns för förutsättningar? Är det domedagen för utdelningsportföljen ifall jag gör något sådant? :)

Anonym sa...

Vart sätter du in den avsättningen, LF? Dem har Nordea.

Tack!!

//Anonym = Emelie :)

Vardagsekonomen sa...

Hej Emelie!

Ja, den pensionsavsättningen är i LF. Aktieportföljen ligger hos Avanza.

Nordea har jag ingen erfarenhet av privat, men ring er kontaktperson och fråga vad de erbjuder.

Kolla av hur sambon har det med alla sina försäkringar i företaget. Det gäller företagsförsäkring, sjukförsäkring, sjukvårdsförsäkring,olycksfallsförsäkring, livförsäkring.

Skönt att ha allt sånt på plats ifall något skulle hända.

Är det något annat du undrar kring företagande så återkom gärna. Det kanske kan leda till ett nytt inlägg.

Allt gott!

Vardagsekonomen sa...

Hej KTM. Kul med följddiskussioner!

Jag känner igen mig i dina funderingar. Jag planerade för min företagsstart genom att bygga upp ett stort kontaktnät bland rekryterings/bemanningsföretag. När jag väl startade så kollade jag av i dessa kanaler vad de hade på gång. Sedan dess är det dessa kontakter som ringer mig och erbjuder uppdrag som jag kan välja mellan. Så hittils har det varit en lyckad strategi.

Jag jobbar just nu själv som ekonomikonsult inom ett IT-bolag och just nu är det verkligen bra drag på IT-konsulter. Har du någon efterfrågad kompetens finns det goda möjligheter.

Du måste nu fundera på ett par saker. Har du utvecklingsmöjligheter på ditt nuvarande jobb så du blir mer motiverad? Vad har du för möjligheter att starta företag sidan om ditt ordinarie jobb och ta uppdrag där? (Tänk på lojalitetsplikten) Aktiekapitalet är ju ingen kostnad. Du kan ju placera dessa pengar i en aktieportfölj i ditt AB. Men eftersom du tjänar under brytpunkten så hade jag nog ändå rekommenderat enskild firma att börja med.

Vad säger din magkänsla när du går och funderar på det?

Allt gott!

Anonym sa...

Hej igen!

En tjänstepensionsförsäkring via eget AB är tyvärr inte att rekommendera längre. De som säljer in dessa menar att det är avdragsgillt upp till ett visst belopp men det man gör är att byta bolagsskatten på 22% till en högre särskild löneskatt på 24,x%. Utöver det betalar man ett otal avgifter etc till försäkringsbolaget.

Dessutom låser man pengarna till 55års ålder samt att man tvingas ta ut dem som just pension vilket som bekant beskattas hårdare än arbete (om man nu inte planerar att emigrera till Portugal eller liknande).

Bättre att spara bolagsskattade pengar. Då har man valfriheten att ta ut dem som utdelning eller lön vilket bilr riktigt förmånligt det året man fyller 66år.

Med vänlig hälsning,
Skägget

Vardagsekonomen sa...

Hej Skägget. Visst är det så. Och det är anledningen till att jag sätter ett par tusen enbart. Det är för att komma åt ett förmånligt pris på sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring.

Tack för ännu en insiktsfull kommentar! Kul att du vill ta dig den tiden.

Anonym sa...

Tvärsemot vad storbankslurendrejarna intalar oss dödliga så går det alldeles utmärkt att skaffa sig de försäkringarna utan att ha tjänstepensionsförsäkring.

Med vänlig hälsning,
Skägget

Peter sa...

Jag har ett AB och har ordnat tjänstepension hos Avanza.
Kan köpa aktier direkt. Avgifterna är lägre än hos LF där vi hade pensionen innan.
Roligare att köpa aktier än att tvingas spara i fonder dessutom.