onsdag, januari 18, 2017

Bilkredit - jäkla skit. Lån - vilket hån!

Vi bytte bil för tre år sedan och tog ett lån på bilköpet genom Santander Consumer Bank med en helrörlig ränta på 0,95%. Den har sedan sjunkit och är 0 % sedan lång tid tillbaka. Dock har de en aviavgift på 55 kr per månad. Totalt gar jag ändå tyckt detta varit ok.

Idag blev jag smärtsamt påmind om att det gått 36 månader och jag var välkommen att förlänga lånet med en ränta på 3,92 % plus aviavgift på 55 kr. Hm, vad göra?

1. Ta av bufferten och lös krediten och spara ihop ny buffert. Tar ca 2 år.

2. Teckna lån genom banken på huset och lös krediten.

3. Förläng krediten.

Det är en hyffsad slant det handlar om, men i räntekostnader är det några tusenlappar. För mig är detta egentligen inte en pengafråga utan en psykologisk fråga.

1: vill jag inte eftersom jag tänkt sänka vår buffert och investera mer på börsen, vilket i så fall uteblir.

2: vill jag inte eftersom jag bestömt mig för att inte ta nya krediter.

3: vill jag inte eftersom de är sviniga med hög låneränta.

Frågan lyder: vad göra? Hjälp mig!


7 kommentarer:

Anonym sa...

Hittade din blogg ikväll. Intressant läsning, kommer följa!
Jag är ingen ekonom men alt 1 eller 2 är väl de enda alternativen? Inga fler krediter säger du men du blir av med en värsting om du bakar in det i huslånet. Skulle jag gjort iaf:)

Vardagsekonomen sa...

Hej Anonym. Kul att du tycker det. Jag är mer inriktad på händelser i vardagen och hur det går att tänka smart där.

Som vanligt så är det psykologin som är intressant bakom besluten. Du har rätt i att det rationella vore att välja alternativ 1 eller 2.

Allt gott

kronantillmiljonen.se sa...

Mycket tänkvärt inlägg och en rejäl nöt måste jag säga.

Skulle nog gått på alternativ 1 om du inte tar en allt för stor risk beroende på hur mycket pengar du kan behöva inom en snar framtid. Kommer diskmaskinen gå sönder eller är det annat som kan gå käpprätt åt skogen? Jag förstår att du vill skjuta in mer pengar på börsen inom snar framtid men tänk att du kan bli av med lånet och få mer pengar av sitt månadssparande satt i rullning framöver? :)

Men som sagt, finns nog inget rätt eller fel.

Unknown sa...

Alt 3 är ju uteslutet enligt mig iaf. Personligen hade jag gått på nr 1. Tänk på att ni inte får värdera om huset mer än vart 5:e år numera om ni ska gå på alt 2.

/Aktiepappa

Vardagsekonomen sa...

Hej Aktiepappa, tack för kommentar. Vi har i princip bestämt oss för alternativ 1. Angående alternativ 2 så har vi gått om utrymme i befintliga pantbrev. Vet ej om banken kräver omvärdering ändå. Men det blir nog att lösa krediten.

Unknown sa...

Reglerna är nya och ännu inte testade men jag tolkar dem som att pantbrev inte påverkar det faktum att banken vill ha en värdering. Kolla upp det innan ni bestämmer er för att låna upp på huset är mitt råd.

Jag tror alternativ 1 är det bästa. Klokt val.

Vardagsekonomen sa...

Tror ändå vår vilja att inte ta nya lån kommer väga tyngst i detta sammanhang. Får se det som ett riskfritt komplement till sparandet i övrigt. Det egna kapitalet ökar ju. Tack för tipset att kolla med banken.