tisdag, januari 17, 2017

Sjuk på jobbet

Det fokuseras mycket inom ekonomibloggarna på låga kostnader och höga sparkvoter. Det handlar också om att dra in kosingen och här tänkte jag ställa en samvetsfråga.

Många tjänstemän har idag möjlighet att jobba hemifrån. Detta är i grunden en trevlig idé som jag personligen uppskattar. Det är också vanligt med oreglerad arbetstid, vilket i praktiken blir att jobbet görs på ackord. Vad får då detta för konsekvenser?

Det är naturligtvis lockande att jobba hemifrån när man själv eller barnen blir sjuka. Kortsiktigt en klar ekonomisk vinst för den anställde som slipper olika former av avdrag.

Men är det rättvist mot arbetsgivaren? Är det rättvist mot den anställde som kanske blir borta längre från jobbet pga längre återhämtning?

Hur gör ni när ni är sjuka?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är tack och lov sällan sjuk, verkar immun mot influensor och magsjuka. Brukar ta komp eller semester om jag är tvungen att stanna hemma. Var nog 5 år sen jag sjukskrev mig med karensdag och allt det där. Ska nog ta och skriva ett blogginlägg om detta faktiskt. Du har ju rätt i att är man en snåljåp så känns det lite motigt med den där karensdagen och sen 80% av lönen. Men det är ju egentligen så man ska göra när man är sjuk, semester finns ju där av en annan anledning.

Vardagsekonomen sa...

Hej Snålgrisen. Tack för kommentar. Många som löser frånvaron på samma sätt som dig också. Det är ju också en ok lösning eftersom såväl komp, arbetstidsförkortning och semester är skuld arbetsgivaren har till den anställde. Ser fram emot ditt inlägg.

Investerarrookien sa...

Jag har ett helt fritt jobb helt utan krav på när eller var jag jobbar, men visst kommer det med ett visst ansvar att kunna särskilja på när jag är riktigt sjuk och behöver vila (alltså inget jobb) och när jag mår relativt bra men inte vill riskera att smitta kollegorna (alltså jobba hemifrån). Men jag tror att just den här friheten att kunna jobba hemifrån gör att jag och mina kollegor är mindre benägna att stressa tillbaka till jobbet och dra ner hela kontoret i en influensa-domino. Så fördelarna bör väga tyngre än eventuella nackdelar.

Vardagsekonomen sa...

Hej Investerarrookien. Kul med kommentar. Jag håller med i ditt resonemang. Dessutom är det en klar majoritet som irriterar sig på sjuka kollegor på jobbet.