onsdag, februari 20, 2019

Nedsläckt land (SVT) -ok med SD-tänk och uppsving för preppers

Jag har nu sett samtliga sex avsnitt av SVT:s utmärkta realityserie Nedsläckt land. Den borde bannemej visas för varenda svensk från 7 års ålder. Har du inte sett den så finns hela serien redan på svtplay.se.

I serien får man följa två lag som under 12 dagar ska överleva efter att en solstorm slagit ut elförsörjningen i hela landet, vilket också gör att vattnet tar slut. Lagen bor i helt skilda världar. Det ena i ett nybyggt hightec-hus och det andra på en 1800-talsgård. Ganska snart visar sig det vilket hus som är bäst.

Flera intressanta aspekter finns på serien. Vilket ansvar har medborgarna för sig själva? För andra som har det sämre? När kommer hjälpen från samhället? Hur kan jag som tittare rusta mig inför en sådan här händelse?

Utifrån de experter som kommenterar händelserna i programmet står det klart snabbt att vi medborgare ska kunna klara oss på egen hand en vecka. Någon hjälp av samhället kan man bara räkna med om man redan har hjälp sedan tidigare på grund av tex ålder eller sjukdom.

Hur reagerar man på det faktum att hjälpa andra som har det sämre? Här går det att göra en intressant koppling till aktuell politik och samhällskontraktet. I dagens samhälle är det inte pk att sympatisera med SD och deras politik och folk talar ogärna om att de röstar på SD. Jimmie Åkesson anför ofta att hjälpen ska ges på plats där krisen är istället för att ta emot fler flyktingar i Sverige.

I programmet kommer deltagarna från det nya och sämre huset och ber om hjälp. Ett par av deltagarna som har det bra svarar oberoende av varandra att de kan hjälpa till, men det blir  hjälp så de kan stanna där de är och inte flyttar in hos de som har det bra på gården. Tjejen som anför detta säger tom själv att hon låter som Jimmie Åkesson...

Hur kan det då bli en sån här skillnad? Nu vet ju inte jag om dessa personer röstar på SD, men det hade förvånat mig om de hade talat om det i TV. Är det en skillnad att den upplevda krisen i programmet inte är på riktigt? Ingen person riskerar att dö och det är över på mindre än två veckor. Eller är det skillnad i vem som äger resurserna?

I programmet förfogar deltagarna över alla tillgångar och avgör hur de ska användas och fördelas. Då blir det ganska uppenbart att dela 10 äpple på 10 personer ger mig mindre än om vi bara är 5 som delar. Annat är det med samhällskontraktet. De flesta betalar skatt, men vet inte hur pengarna fördelas. De hamnar i ett svårt hål mer eller mindre och det går inte att avgöra vad jag går miste om när kostnader för skola, omsorg, invandring eller något annat ökar. Då är det också enklare att vara generös eftersom det är "någon annans" pengar som spenderas.

Nu var det nog inte den politiska vinkeln SVT egentligen ville att vi skulle diskutera utan istället hur vi kan förberedda oss - preppa oss. En del handfasta tips ges och det går att googla fram fantastisk information på vad man bör ha hemma för att klara de fyra behovsdelarna - värme, vatten, mat och kommunikation.

Jag och tanten blev omedelbart inspirerade att säkerställa en basal nivå av preppning och kommer se till att fixa de viktigaste sakerna de närmsta veckorna. När vi surfade runt på olika sajter på nätet som säljer utrustning så fanns det en förklarande text att det är fler beställningar än vanligt och därför längre leveranstider. Jag återkommer med hur vi tänkt och vad vi skaffat åt familjen.

Har du sett programmen och vad tyckte du? Är du en prepper?

6 kommentarer:

Han sa...

Vi är sedan tidigare intresserade av hemberedskap med allt vad det innebär. Vi tror också att serien är nyttig för folk som inte har tänkt i dessa banor innan. Just gruppdynamiken som uppstår när en svag grupp kommer och vill ha del av resurserna men inte kan bidra med någonting blir väldigt intressant. När det helt plötsligt är just DINA resurser som synbart blir utarmade så är du plötsligt inte lika generös som du är med andras skattepengar.

Ett tips för "preppers" i nybörjartagen är att inte gå ut på nätet och börja handla. Det man ska göra är att börja läsa. Och först därefter se över vad som finns hemma. Vad bockar man av på 72-timmarslistan? Kan man lagra vatten? Hålla värmen? Laga mat?

De flesta behöver inte handla mer utrustning än ett par vattendunkar, ett spritkök och ett genomtänkt skafferi för att klara det basala. Därefter kan man ju kolla på häftiga knivar, bugout-bags, sjukvårdsutrustning, ett lantställe att fly till när zombieapokalypsen slår till etc.

Vi önskar er all lycka till med er hemberedskap :)

https://utbrytningen.blogspot.com

Oberoendefrihet sa...


Intressant program.
Håller med utbrytningen ovan, och vad jag tror detta drar igång en våg, troligen tillfällig sådan av folk som köper "prepper" grejer. Gör misstaget att googla o hamnar på diverse sidor som säljer riktigt dyra jävla grejer helt enkelt. Gjorde själv en koll för ca 2 år sedan, avstod från PREPPER OMG ALLA DÖR sidorna och köpte helt enkelt konserver och vad jag nu behövde (radio, batterier, spritkök, ipren etc) hos Citygross och Jula..

Prepperåterförsäljarna säljer överprisade överlevnadskit som du troligen inte behöver, eller specialmat som du kan köpa på pall och håller i 100 år. Det är inte vad medelsvensson behöver. Kolla listan från MSB om du är osäker, men låt dig inte skrämmas ihjäl och slösa bort en massa pengar. Dom här preppersidorna lever också på pengar, hade dom trott på domedagen imorgon hade dom själva grävt en bunker o stålsatt sig där, istället startar dom webbutiker och säljer med feta marginaler :)

Tror det är bra att "preppa" med lite sans och reson, dom flesta shoppar idag och glömmer imorgon...

MSB har någon lista, men första googlingen ledde mig till röda korset:
https://www.redcross.se/vart-arbete/k2/krisberedskap/krislada-sakerna-du-ska-ha-hemma/


Snålgrisen sa...

Vi är inga preppers men kan ändå hålla ut några veckor utan problem. Har några säckar ris, frysen full med kött, en grill, gasol, ved så det räcker ett halvår att värma huset och laga mat. Enda bekymret under vintern är varmvatten. Men har en rejäl kopparkittel man kan koka vatten i, och koka tvätt i. Vatten finns i en bäck och är helt okeja tt dricka efter filtrering eller kokning. Mediciner finns.

Har även bunkrat upp med några extra askar hagel och 9mm till vår hagelbössa och tävlingspistol. Fast detta är väl primärt till ett värre "mad max"-scenario. Beredskapen är god hos Snålgrisarna.

Vardagsekonomen sa...

Hej. Tack för tipsen. Ska börja med att kolla upp vad som är med på 72-timmarslistan och sedan komplettera. Har ni gjort någon form av roteringsschema på bunkrade matvaror?

Vardagsekonomen sa...

Tack för insiktsfull kommentar. Tror också att många handlar på sig onödiga prylar. Det gäller att komplettera smart. Jag började med att köpa nya plasthinkar igår för att kunna bära hem vatten från bäcken i närheten. Alltid en början.

Vardagsekonomen sa...

Det låter som Snålgrisarna har sett om sitt hus. Vore nog en bra idé att ta jägarexamen och kunna ha en bössa.