tisdag, oktober 17, 2017

Snart semester och firande av vinsten

Eftersom jag verkligen avskyr hösten, vintern, mörker, snö, slask och annat elände älskar jag solsemester vid denna årstiden. Så för att fira vår vinst så bokade vi en resa redan i våras med en del familjemedlemnar som bjuds på en all-inclusive resa till värmen.

Idag kom taxfree-katalogen och då fattade jag att det bara är några veckor kvar innan vi åker. Ska bli så skönt att slippa pissvädret här hemma ett par veckor och ha det varmt och skönt och sen är det lagom stt komma hem till advent.

Detta är den enda dyra grejen hittils vi kostat på oss. Annars har vi köpt saker till huset och familjen som varit på gång att inhandlas ändå. Vi har varit väldigt förnuftiga med kapitaltillskottet och har varit och är väldigt sansade. Vi har nån fundering på sommarhus och en cabbe, men än så länge är det inget som lockar supermycket.

Jag köper på till portföljen istället eftersom tanken är att utvidga pengamaskinen. Dock har jag svårt att bestämma hur fördelningen av kapitalet ska se ut. Kategorierna är klara. Huvuddelen blir i vår aktieportfölj, vi behöver givetvis ha en buffert och sedan vill jag ha en kassareserv för antingen alternativa investeringar i skog eller fastigheter eller om börsen börjar gå ner för mycket.

Det börjar gå upp för mig att vi kommer kunna leva på utdelningar när vi är fullinvesterade. Hur lång tid det tar är idag oklart. Jag vill inte gå in med för stora belopp i taget utan det får ta lite tid. Det gör inte mig något utan då får vi tid att slipa på planerna om hur livet ska se ut när vi slutar jobba.

Har du nån härlig semester att se fram emot?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen semester i siktet på ett par år, men däremot en mammaledighet som börjar nu i mitten av november till september 2019 :) Så nu är det nedräkning som gäller, bara 22 arbetsdagar kvar och som jag längtar.

Härligt att ni bokat in er på en resa, resa är livet tycker jag. Jag och sambon håller på och bygger upp våra utdelningsportföljer så vi inte behöver jobba fulltid och kan resa och ha det gött istället.
En liten undran, har ni varsin portfölj med lika mkt i? Vi har nämligen valt att ha varsin, ifall vi skulle gå isär så har vi vårt egna.
/Emelie

Unknown sa...

Måste säga att jag är aningen avundsjuk, inte på resan men på vinsten. Samtidigt hade jag nog saknat jakten på friheten. Vet ju att det är bättre att pyttsa in pengarna i maskinen på längre sikt, men hade nog haft svårt att inte stoppa in mycket direkt för att kunna leva på utdelningen redan nästa år. Tycker det tyder på viss självdisciplin, starkt!
Men åter till resan, en resa är man alltid värd när vintern kommer. Själv bokade vi boendet igår (flyget köptes i våras). Blir Thailand 4,5 vecka hela februari och början på mars, känns som ett bra sätt att inleda min föräldraledighet och frun avsluta sin.
Kan verkligen rekommendera sommarstuga om ni bor i lägenhet, vi köpte tidigt i våras nära lägenheten (10min). Bodde där hela sommaren och flyttade tillbaka först när skolan började för barnen. Det har blivit vår oas, inga krav eller måste, tar dagen som den kommer. Vem hade trott att klippa gräs, rensa rabatter och gräva avlopp kunde vara så avkopplande :).
/Gustav

Pengaregn sa...

Det låter ju helt underbart!

Vi gjorde samma sak förra hösten och flydde pissandet i Sverige:)

Jag njuter med er:)

Hoppas ni får en fantastisk resa

MvH Pengaregn

Anonym sa...

Hej

Vi hade "storsemester" förra året och sparar ihop till nästa om ett par år. Just det, det är nämligen så att inte alls ALLA åker på långutlandssemester varje gång det är skollov, även om medier mm gärna gör sken av det ("det är synd om de barn som inte får åka utomlands på loven"-reportage har jag sett till leda). Så nu tar vi det lugnt ett tag.

Däremot undrar jag hur stor andel (eller i kronor) av vinsten du pytsar in i portföljen per köptillfälle (aktier, fonder mm) och hur ofta. Ärligt nyfiken då jag själv fick ett större arv för ett tag sen som just nu skvalpar lite onödigt mycket på vanliga kontot. Men jag flyttar till ISK (och köper aktier/fonder) varje månad (lite riskspridning där). Fast i den takten som sker nu så kommer det ta 2,5 år innan allt är investerat. Känns som lite lång tid.
Jag behöver inte amortera eller lösa några lån för pengarna, dessutom är det skrivet som enskild egendom så jag vill skilja arvspengarna ifrån familjens vanliga ekonomi. (Ja, det kanske kan räknas som ett lyxproblem men det är väl bra att ha såna också som omväxling)

Hälsningar Spargrisen

Ekonomitankar sa...

Härligt med en resa!
Långtid eller vanlig 2 veckors?

Jag drömmer om långresa, i tid alltså, men så länge man arbetar även om det är mindre. så är det svårt att vara borta 7-8 veckor, vilket jag drömmer om.

Vardagsekonomen sa...

Grattis till mammaledigheten. En fantastisk tid att vara föräldraledig!

Bra gjort att ni satsar på att bygga utdelningsportföljer. Dock är livet skört så det är viktigt att komma ihåg att leva idag också.

Eftersom vi är gifta är vi redan insyltade i varandra. Därför har vi bara en depå. Nu är jag ingen jurist, men om ni är gifta behövs väl äktenskapsförord för att portföljerna ska bli enskild egendom? Rätta mig gärna någon om jag har fel.

Kul att du läser och kommenterar.

Vardagsekonomen sa...

Måste medge att jag saknar jakten. Blev en tomhet som jag skrivit tidigare. Gick flera månader utan att jag tog mig för att göra något. Jag tror sparsamheten sitter så djupt rotad att det inte går att ställa om sig så snabbt.

Grattis till en trevlig semester. Låter fantastiskt.

Nja, vi bor redan i hus. Jag tror inte jag orkar med två ställen samtidigt. Däremot tror jag att lägenhet och sommarhus är en bra kombo.

Tack för att du läser och kommenterar.

Vardagsekonomen sa...

Tack för din delade glädje. Skön tid att dra iväg. Har ni nånting inplanerat?
Uppskattar att du regelbundet tar dig tid att läsa och kommentera.

Vardagsekonomen sa...

Exakt. Det är inte "alla" andra som åker på semester, byter bil, renoverar köket mm som dagens Facebookhets triggar till.

Grattis till arvet. Jag har samma takt som dig. Det som ska in på börsen kommer ta 2-3 år med nuvarande takt. Dock har vi inte satt några summor ännu på de olika kategorierna som jag skrev. Känner lite att det kan ta för lång tid att bli fullinvesterad, men vill inte gå in med för mycket på kort tid. Hur tänker du? Tack för att du är en flitig läsare och kommenterar.

Vardagsekonomen sa...

Ja, det ska bli skönt. Det är 2 veckor. Kan inte vara borta längre från mitt uppdrag. Däremot har jag de senaste åren varit ledig 8-10 veckor senaste åren på sommaren för att vara hemma med barnen. Skulle också gärna vara borta ett par månader på en lång semester. Vi får kämpa mot det båda två. Kul att du hittat hit och kommenterar flitigt.

Ekonomitankar sa...

Tack, jag försöker just nu som bäst planera in tre veckor på varmare breddgrader i vinter. Tänker att minst tre veckor varje vinter är en bra början. Och sen kanske några veckor i huset i spanien däremellan. Drömma går ju!

Anonym sa...


Jag tänker att jag måste öka takten i investeringarna. Mest för att det inte ska ligga på ett värdelöst sparkonto i onödan. I övrigt ser jag inget akut behov av just dessa pengar så en mycket långsiktig investering är det som gäller, dvs inga snabba bilar eller dyra lyxbostäder är på gång (fast då skulle ju pengarna inte räcka till nåt alls).
Och visst tänker jag ibland som många av er bloggare att det vore skönt att kliva av ekorrhjulet. Men då ska det vara för att det är nåt riktigt kul jag vill göra istället. Att vara hemmafru är inte riktigt min grej.

Hälsningar Spargrisen