onsdag, mars 15, 2017

Byggvaruhus - mina upplevelser

De senaste åren har jag renoverat mycket i vårt hus och besökt de flesta kedjor med byggvaruhus som finns. Det som slagit mig är hur olika kedjorna tänker. En del är uppenbart inriktade på företag och verkar inte bry sig om privatpersoner.

Jag har personligen märkt att det är en del saker jag vill ska finnas för att jag som kund ska vara nöjd.

För mig är det viktigt med en bra hemsida som tydligt visar sortiment, lagersaldo och pris. På så vis kan jag planera mina inköp och hålla nere kostnaden.

I varuhuset vill jag ha ordning och reda. Framförallt på virkesavdelningen.  Där ska standardlängder finnss och vara tydligt uppmärkta och sorterade.

När jag besöker varuhuset tycker jag det är trevligt om det finns personal på plats. Alltför ofta är det underbemannat och tyvärr slarvas det också med rekryteringarna på många håll. Jag förväntar mig att personalen kan mer än mig. Om jag behöver få tips vill jag kunna diskutera olika alternativ, men ofta märker jag att jag vet mer än personen jag pratar med på byggvaruhuset.

En del tillhandahåller numera också kringtjänster som gratis lånesläp, kapservice och hantverkarservice. Det är inget jag är intresserad av och faller utanför bedömningen.

Tänk på att det idag är prisgaranti hos nästan alla de stora kedjorna, vilket gör att priserna på virke nästan alltid är EXAKT samma på öret per meter. Detta gör att jag istället vill handla där jag får bäst SERVICE.

Om jag ska ranka mina favoriter blir det så här:

1: Hornbach. Överlägset bäst drive-in med ordning och reda samt gott om plats. Mycket personal och kunnig sådan. Enda minuset är deras hemsida som är undermålig.

2: Byggmax. Absolut bäst hemsida. Mycket tydlig och informativ. En kedja för vana gördetsjälvare. Inte mycket personal, men de som jobbar är oftast gamla hantverkare som är kunniga. Minus på att längder på virket varierar på vad som finns på lager.

3: XL Bygg. Okej hemsida. Gott om personal med bra kunskap. Min erfarenhet är att de är lite dyrare dock.

Min stora favorit som jag handlade på mycket i början, Bauhaus, kvalar inte in på topp-3 längre. De har dragit ner på personalen för mycket de senaste åren. Svårt få hjälp i varuvuset och ofta okunnig personal numera.

Vad har du för erfarenheter och vad har du för favorit?


4 kommentarer:

Aktiepappa sa...

Jag gillar Byggmax för deras hemsida. Den är bra men eftersom de inte har så brett sortiment brukar det bli att jag åker till Hornbach istället. Till saken hör att på mitt lokala Byggmax är de anställda knappast gamla hantverkare. De är snarast gamla intagna som är på flykt från dagcenter. ;)

Vardagsekonomen sa...

Jag gör också som dig. Kollar vad jag behöver på Byggmax hemsida och handlar på Hornbach.

Haha, så länge de i alla fall är trevliga så...

Tack för att du kommenterar.

Anonym sa...

Där jag bor finns bara Byggmax, och de är okej men inte direkt välsorterade. Då får man åka 5 mil till Beijers eller 7 mil till Bauhaus. Hos vår Byggmax har vissa anställda en konstig mentalitet. Jag skulle köpa trallvirke 22x95 och såg att det som fanns där hade stämplar, kvisthål och var väldigt sneda och böjda. Började rota i högen och se om det som låg under var bättre, vilket det inte var. Gick in och bad dem att lyfta ner en ny pall för att se om den var bättre, men blev genast ifrågasatt varför jag inte köpte det som låg där nere. Kontrade direkt med "skulle du vilja köpa virke som ser ut som detta?". Fick ett märkligt svar om att virket var fint och att alla trallbrädor har stämplar på sig. Trodde inte mina öron, killen var gravallvarlig. Har byggt en altan på 80 m2 och inte en endaste av dessa trallbrädor hade stora sifferstämplar på både över- och undersidan. Efter mycket om och men lyfte han ner en ny pall med betydligt bättre virke.

Tyvärr är inte virket bättre från Beijers. Beställde en pall för hemleverans, fick nog kasta 20% som var "fult" av många olika anledningar.

Vardagsekonomen sa...

Det är ofta jag ser folk som inte synar virket innan de köper. Man märker tydligt när en pall redan är genomgången. Då ber jag också om en ny.

Det där med att Byggmax virke skulle vara sämre måste vara en myt. Min första altan är byggd med allt virke därifrån och det var inget fel på det. Nackdelen är som skrivits att deras sortiment av längder varierar.

Tack för kommentar.