torsdag, mars 02, 2017

Bye bye bilkredit

Som jag skrivit om tidigare var det dags att ta ställning till hur göra med vår bil. Läs Bilkredit- jäkla skit. Lån- vilket hån! Bilen har nu fyllt 3 år och avtalet med Santander Consumer Bank gick ut, vilket var väldigt synd eftersom det var räntefritt.

Vi valde nu att lösa billånet och när den sista fakturan kom var den på 67 427 kr och är nu betald. Valet att lösa lånet istället för att investera mer pengar på börsen är att vi ser det som en slags riskjustering till våra befintliga portföljer. Samtidigt är det ytterligare ett steg på vägen att bli helt skuldfria.
Vi har nu bestämt oss för att spara motsvarande peng som vi tidigare betalade i amortering till banken för att använda vid nästa bilköp. Tanken är att pendeln nu ska svänga över så att vi sparar ihop pengar innan bilköpet istället för som tidigare att alltid vara efter och amortera på billånet.
Målet är att behålla nuvarande Forden i två år till och sedan använda den och ihopsparat kapital till insats på nästa bil.  
Hur har du löst finansieringen av din bil/dina bilar?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Senaste bilen inhandlades kontant, skön känsla att slanta in en kvarts miljon.

Frihetsmaskinen sa...

Alla bilar jag haft har jag handlat kontant. Jag hatar iofs bilar men det känns nödvändigt just nu iaf. Tyvärr känns ju bilköp dom pengarna i sjön, jag försöker se det mer som en resa typ. Om den kommer ge mig bra upplevelser är det värt det :)

Mvh / Frihetsmaskinen

Andreas D sa...

Varför byta ut bilen om redan 2 år?

Snart arbetsfri sa...

Har ett fåtal gånger haft/valt att ta billån men alltid valt att lösa dem i förtid efter något/några år. Rent känslomässigt passar det inte oss att ha lån på något som bara minskar i värde. Håller med Frihetsmaskinen om att bilköp känns lite som att slänga pengar i sjön men eftersom vi valt att bo som vi bor så är vi helt beroende av dem. Hans jämförelse med upplevelsen av en resa köper jag fullt ut. Precis så känner jag varje gång jag svänger in med bilen på vår lilla väg efter en lång jobbarvecka. Tack för den formuleringen, Frihetsmaskinen.

Unknown sa...

Jag är motståndare till alla typer av lån och har köper därför inte bil med lånade pengar. Men det tar emot att sälja aktier för att "investera" i något så värdeföränderligt som en bil. Dock kör jag rätt mycket (ca 5 000 mil om året) och då vill jag dels åka i något bekvämt och dels vill jag inte att den ska riskera att gå sönder.

Vardagsekonomen sa...

Hej Anonym. Det kan jag förstå. Bra jobbat! Tack för din kommentar.

Vardagsekonomen sa...

Hallå Frihetsmaskinen. Pengar på bilinköp är förlorade anser jag. Tyvärr ett nödvändigt ont för oss eftersom vi bor lite utanför stan. Jag uppskattar att du tar dig tid att följa min blogg och kommentera.

Vardagsekonomen sa...

Hej Andreas. Den konstiga anledningen är att jag är totalt ointresserad av bilar. Alltså hade jag kunnat köra en 15 år gammal bil. Men eftersom jag inte kan mecka eller något själv vill jag ha en bil som startar när jag vill och fungerar perfekt. Därför blir det nyare bil. Tack för att du berikar bloggen med din fråga.

Allt gott!

Vardagsekonomen sa...

Hej Snart Arbetsfri. Kul med ytterligare en trogen läsare och kommentator. Tråkiga pengar när man är beroende av bil. Men vad göra? För oss blev själva huset mycket billigare lite utanför stan.

Ha det fint!

Vardagsekonomen sa...

Hej Aktiepappa. Håller med dig helt. Kör dock inte i närheten av dina mil, men köper dina argument.

Tack för att du vill dela med dig av din åsikt.

Snart arbetsfri sa...

Lite av samma sak här. Vi råkade hitta det boende vi vill ha som helt arbetsfria något år för tidigt men köpte ändå. Trots att vi särskilt i början körde mer var huset så mycket billigare att vi tjänar på det. Nu har vi en hyfsat ny bil som vi köpte när den gått 4000 mil och en gammal skrutt. Så länge som jag ligger ute på arbete är jag beroende av en bil som tar mig dit jag ska i tid men sedan får vi se. Planerar inte att byta förrän fortroendet för någon bil försvinner.....

Vardagsekonomen sa...

Vi tänkte exakt likadant. Billigare boende ger utrymme åt oss också att hålla bil och ändå ha lägre kostnader. Nu är vår bil tre år och jag tycker den går bättre och bättre nu så den får hänga med i ett par år till.

kronantillmiljonen.se sa...

Hej vardagsekonomen!

Först måste jag säga att jag tror det var rätt val att lösa billånet och att du nog inte kommer ångra dig :)

Sedan ställer jag mig lite frågan till att ta lån till en bil över huvud taget. För mig räcker 10-15.000 till att köpa en bra bil som dessutom har låg skatt och billig bränsleförbrukning.

Vardagsekonomen sa...

Hej KTM. Jag tror också det är rätt val.

Visst går det att köpa bil i den prisklassen. Men vi prioriterar en bil som vi vet funkar perfekt oçh vållar så lite problem som möjligt.

Tack för kommentar!