fredag, februari 10, 2017

Veckohandling – en reflektion och spartips


Vid den senaste veckohandlingen så var det några saker jag verkligen funderade över. Jag tänkte också ge dig några av mina bästa sparknep i affären.
För det första förstår jag inte varför folk fortsätter att köpa dyra påsar i affären. Varför betala 2-3 kronor per kasse när det går att ta med sig påsar hemifrån. Vi handlar med de lite stabilare kassarna i tjockare plast som man kan få som give aways. 3 påsar i veckan á 3 kr är 468 kr/år i helt onödig kostnad.
Jag tar det som självklart att ha gått igenom reklambladet innan handlingen för att veta om det är någon speciell vara på bra pris. Är det varor som går att förvara längre brukar vi bunkra av den och ha hemma. Så här långt rena sparsjälvklarheter…
I affären missar jag aldrig kyldisken med varor med kort datum. Det går utmärkt att tex köpa pålägg eller korv och frysa in. Eller varför inte färsk pasta till kvällsmat. Favoriten är när affären säljer ut ost. Särskild någon som redan är lagrad i 12- 18 månader. Varför skulle den bli dålig på just förfallodagen? Det är ett skämt med allt detta svin. Köp ost och lägg i kylen. Klarar sig riktigt länge. Skulle den bli möglig i någon kant så är det bara att hyvla bort. På den tiden vi var studenter tog vi cykeln till Willys på måndag morgon för att handla varor med kort datum som då sorterades bort. Vilka fynd det gick att göra då, visserligen i kamp med pensionärsligan men ändå.
I vår familj tycker vi om att följa Melodifestivalen och eftersom jag jobbade förra lördagen missade jag den första delfinalen. Därför har jag lovat familjemys denna veckan med ostbricka. Vilka godsaker jag kunde finna i ”readisken”. Fick ihop en schysst ostbricka med fem ostar för under hundringen.
Vi har fortfarande blöjbarn och jag vägrar köpa avfallspåsar. Varje gång jag handlar så packar jag noga ner alla frukter och grönsaker i plastpåsar. Det gäller även bananer, gurka, vitkål osv. Brukar också råka få med mig några extra påsar. Dessa används sedan att kasta blöjor i. Det går också bra att använda brödpåsar och själva förpackningen som blöjorna ligger i som soppåsar.
Vi som många andra barnfamiljer äter tacos på fredagar. Det fina med tacos är att det går att variera efter vad som var billigt i grönsaksväg eller vad som redan finns hemma. MEN det gäller att vara smart när det kommer till kryddan. Givetvis går det utmärkt att själv blanda tacokrydda, men färdigblandad är billigast att köpa på tetra typ mjölkförpackning. Igår kostade den 109 kr för 1064 g, vilket ger ett kilopris på 102,44 kr. Skulle jag däremot köpt tacokryddan i portionspåse kunde jag köpt tre-pack á 28 gram för 24,90 kr, vilket ger ett kilopris på 296,44 kr. Nästan tre gånger så högt!

Den sista saken som jag tänkte på är den växlingsmaskin som står vid förbutiken. Här kostar det 10% att växla in sina småmynt! Vilket rån! Själva har vi konto i Forex bank. Här går det numera att sätta in 50 mynt gratis på sitt konto. Detta är visserligen en försämring eftersom det tidigare varit gratis oavsett antal mynt.

Vad har du för annorlunda sparknep i mataffären?

19 kommentarer:

Anonym sa...

Det där inlägget kunde nästan ha varit skrivet av mig, exakt samma beteende och exakt samma spartips som vi kör med, ända ner till fryspåsarna för blöjförvaring och kryddorna i tetrapak.

Devisen är väl, varför ska man betala mer för något om det går att få billigare. Vi köper ofta kött och tårtor och sånt med minst 50% rabatt i nedsatt-prisdisken. Brukar finnas mycket att välja på även runt 10 en lördagförmiddag.

Kan tyckas fånigt att stå och jämföra kronor här och där, men många bäckar små kan ge en hel störtflod i slutändan.

Slimis sa...

Bra spartips. Kör själv med allt du skriver förutom påsarna till blöjorna. Går själv igenom både Willys, Ica och coops veckoreklam blad. Tar en vända till alla 3 butiker varje Måndag. Handlar det som är billigast på respektive affär. Blöjor försöker jag köpa när jag har rabattkupong. Får även leverans med blöjor från Norge ibland. Har en familjemedlem som bor där som kommer hem ibland. Blöjpriserna är helt otroliga i Norge och man kan fundera varför det är så? Tack för ett bra inlägg. Mvh Slimis

Vardagsekonomen sa...

Hej Snålis. Tack för kommentar och kul att jag har minst en likasinnad.

Disken med nedsatta varor kan vara en guldgruva. Jag tycker dock det verkar som folk skäms att kolla vad där finns. Många som sneglar, men inte går fram och kollar.

Det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna...

Vardagsekonomen sa...

Hej Slimis. Kul du gillade inlägget och kommenterade.

Går att klara sig helt på fruktpåsar är min erfarenhet. Det med blöjpriserna i Norge visste jag inte. Kul input! Undrar om det går att näthandla blöjor från Norge. Hmm?!

Blöjor är ju baserade på plastfilm (oljebaserad) i vissa lager. Kan Norges tillgång på olja vara en delförklaring?

Vi håller oss enbart till Pampers eftersom minstingen mår bäst av den. Har ofta 50 kr rabatt vid köp av två paket.

Anonym sa...

Hej!
Kände igen mig något otroligt i detta inlägg! Klart gurkan, bananerna etc. ska ha egna påsar som sedan kan tjäna som blöjpåsar!

Upptäckte din blogg idag, men kommer garanterat återkomma efter denna läsningen.


/Michael

Vardagsekonomen sa...

Hej Michael. Kul att du kommenterar. Trevligt med nya läsare!
Allt gott!

Frihetsmaskinen sa...

Bra tips! Själv känner jag att jag har endel att jobba på när jag läser det här. Samtidigt klarar jag och min sambo oss på 3000kr/mån för mat och hushållsartiklar (toapapper, rwngöringsartiklar, schampoo, deo, disk-/tvättmedel osv). Frågan är om det går att pressa ännu mer? Jag antar det.

Mvh / Frihetsmaskinen

Vardagsekonomen sa...

Tack Frihetsmaskinen. Det går alltid att utveckla och förfina sig. Roligt om du kan få tips och på så vis spara några sköna slantar.

3000 kr låter väl som att ni har bra kontroll på kostnadssidan.

Det är svårt att jämföra dessa kostnader mellan olika familjer. Det finns många parametrar som spelar in. Barn, matallergier, känslig hud (specialtvål) mm påverkar naturligtvis kostnaderna.

Det är bara att fortsätta vara disciplinerad och kreativ så fyller vi på depåerna.

Jessica Johansson sa...

Hej!
Jag & min man ska nu äntligen avsätta en stor del av våra inkomster till spar. Vi har varit inne och läst lite om Avanza Zero. Tänkte fråga hur Du och din fru fördelar ert sparande? Står ni båda på sparkontot? Sparar ni var för sig?
Tacksam för svar!
Mvh Jessica

Vardagsekonomen sa...

Hej Jessica. Vad bra att ni ska komma igång med ett sparande! Det är första steget på en fantastisk resa. Spara regelbundet och välj fonder med låga avgifter om ni inte är intresserade av aktier. Gör en budget över er hushållsekonomi och bestäm er hur mycket ni ska spara. Som med mycket annat gäller det att orka vara uthållig och att då gasa på för mycket i början kan göra att man tappar intresset. Kämpa på!

Vi har alltid haft gemensam ekonomi och ser alla pengar in som våra pengar tillsammans. Hade blivit knepigt annars under tiden som min fru varit föräldraledig tex. Därför har vi bara gemensamt sparande, men det vanligaste är att en av oss står på kontot med den andre som förmånstagare (den som ärver). Undantaget är barnsparande som är i kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare.

Vi har en del sparande i fonder och en del i aktier. Vi månadssparar i både fonder och aktier. Bufferten står på ett vanligt konto.

Läs gärna mer i inläggen nedan och återkom gärna med fler frågor!

http://vardagsekonomi.blogspot.se/2017/01/sparande-januari-ekk.html

http://vardagsekonomi.blogspot.se/2017/01/fordjupad-ekk.html

Allt gott!

Anonym sa...

Varför inte tygblöjor? Billigt och miljövänligt.

Vardagsekonomen sa...

Det är sant Anonym, men det är inget för vår familj. Någon med erfarenhet av tygblöjor kanske?

Tack för kommentar.

Anonym sa...

Har egen erfarenhet. Man måste ha cirka 20 stycken och så får man tvätta varannan dag. Hängtorkas för bästa ekonomi och då blir de raka och stela - toppen. Sedan behöver man cirka fyra ytterbyxor. På natten rekommenderas dock de moderna blöjorna för att slippa gå upp mitt i natten och byta på en nedkissad baby.

En stor/hög plasthink med lock måste införskaffas för förvaring av nedkissade blöjor till nästa tvätt. En skvätt vatten i botten med något anti-ammoniakpulver i botten, vill jag minnas att det också var nödvändigt för att slippa ammoniaklukten mellan tvättarna.

Nu var detta några år sedan och det kanske har kommit modernare tygblöjor. Vi räknade på detta och sparade 10 000 kronor per barn.

Ett slitage på tvättmaskinen måste räknas in. Men jag tror ändå att miljön mår bättre.

Vardagsekonomen sa...

Hej Anonym. Stort tack för din utförliga redogörelse för oss som saknar denna praktiska erfarenhet.

Jag är nog ändå beredd att betala för vanliga blöjor...

Allt gott!

Snart arbetsfri sa...

Vi använde tygblöjor hemma till lilltjejen eftersom det var det enda som egentligen fungerade ihop med hennes exem. Dagis vägrade så där fick hon ha vanliga Pampers/Libero. Fungerade förvånandsvärt bra när man blev van. Mer tvätt givetvis men ingen lukt ( som jag var rädd för). En oavsiktlig men trevlig biverkan var att hon blev blöjfri och torr tidigare än våra vänners barn. De moderna blöjorna är så bra att barnet inte känner när han/hon är blöt. Det gör man i en tygblöja så hon lärde sig tidigt att tala om i tid när det var dags

Vardagsekonomen sa...

Hej Snart Arbetsfri. Inte kul med eksem, men bra lösning då med tygblöjor. Dagens blöjor är nog för bra. Vår äldsta blev blöjfri tack vare äldre kompisar på dagis som blev föredömme att vara utan blöja.

Tack för kommentar. Allt gott!

emmafavoriter sa...

Köp hårdtvål istället för flytande tvål till duschen. 4 pack för 21.90 i stället för 1 st för samma pris. Bättre för kropp och naturen med. Om ni inte redan gör detta så säg :p

Mvh Emma

Vardagsekonomen sa...

Hej Emma

Bra tips. Tyvärr så klarar jag inte hårdtvål pga att jag tycker det är ohygieniskt. Jag får helt enkelt spara in på annat.

Tack för att du läser och kommenterar.

Anonym sa...

Tänkte köpa färsk kyckling med kort datum, laga den sedan frysa ner.
Vilka köttsorter kan man frysa ner med kort datum?