tisdag, februari 14, 2017

Aktiebolag eller enskild firma?

Vilken fantastisk utveckling det har blivit för bloggen de senaste veckorna. Så roligt att det är så många som dagligen gör ett besök, tack. Kul också med alla kommentarer som jag får. Jag uppskattar all feedback och finns det önskemål på något vardagsekonomiskt problem som ni vill att jag ska belysa extra så skriv gärna det. 

För en tid sedan dök frågan upp här på bloggen om vad jag kunde rekommendera kring val av företagsform. Jag driver idag själv både en enskild firma sedan ca 10 år och aktiebolag (AB) sedan ett par år. Det finns en del skillnader mellan dem och jag tänkte redogöra för mina tankar. I det här inlägget berör jag inte Handelsbolag och Kommanditbolag eftersom jag anser att en nybörjare som egenföretagare ska hålla sig borta från dessa på grund av mer komplexa skatteregler och ansvarsfördelning.

Jag hade själv en enskild firma i många år för uppdrag sidan om ordinarie arbete. Men jag startade AB för ett par år sedan då jag blev utköpt två gånger under samma år från olika arbetsgivare och inte ”kunde” ta en ny anställning eftersom skatten hade blivit skyhög. Istället startade jag ett AB och tog in intäkterna i bolaget, men lät bli att ta ut lön. Om jag hade tagit ut lön hade det varit till 58 % beskattning och genom att skjuta lönen till efterföljande år kunde jag själv reglera lön och därigenom skatten.

Oavsett företagsform är det ett par saker du måste tänka på, bla:
Du måste ha F-skattsedel (ansök hos Skatteverket).
Du måste vara registrerad för moms om du har momspliktig verksamhet (ansök hos Skatteverket).
Du bör/måste ha företagsförsäkring.
Du bör/måste ha eget bankkonto och giro till företaget för inbetalningar från kunder. Viktigt även i enskild firma tycker jag för att hålla isär privata pengar från företagets.
Du måste upprätta bokföring, redovisa moms och deklarera.


Nedan tänkte jag ange vad jag anser vara de viktigaste skillnaderna med respektive företagsform:
Enskild firma
+Inget startkapital krävs
+Ingen ränta på periodiseringsfond
-Ej anställa man eller fru i företaget
-Ej ge friskvårdsbidrag eller minnesgåva
-Större personlig risk


Aktiebolag 
+Kan ta ut utdelning på ca 160 000 kr per år till 20 % beskattning.
+Om företaget går i konkurs är det bara insatt kapital som förloras (under förutsättning att reglerna i Aktiebolagslagen följts, tex upprätta kontrollbalansräkning).
+Kan investera överskottet i aktier och fonder.
-Företaget får ej låna ut pengar till ägarna.
-Krångligare regelverk (Aktiebolagslagen).
Revisorskravet avskaffades den 1 november 2010 och är du själv en kunnig person inom redovisning och företagsekonomi klarar du dig utan. Annars bör du överväga att ta hjälp. Det kan antingen vara genom en redovisningskonsult som upprättar bokföring och bokslut eller genom en revisor som granskar. Tänk på att detta är helt olika roller och inte ska förväxlas.
Kravet för aktiekapital sänktes till 50 000 kr den 1 april 2010 och förenklade att starta AB. Många tror att det kostar 50 000 kr att starta företaget, men det som krävs är tillgångar motsvarande detta belopp. Det enklaste är att ta hjälp av banken med ett bankintyg som visar att det finns 50 000 kr på ett bankkonto som är till för AB:s bildande. Det finns också andra, men aningen mer komplicerade vägar att gå. Det går tex att ombilda en enskild firma till AB eller starta ett AB med apportegendom.
Min egen plan med aktiebolaget är att spara utdelning för att dryga ut pensionen eller sluta jobba tidigare. I nästa inlägg kommer jag att ge konkreta räkneexempel på hur fint det är att ta utdelning istället för lön.
Driver du företag? I vilken bolagsform?

7 kommentarer:

Tankar kring investeringar sa...

Hej,

Jag har eget företag och har valt AB. Bl a för att kunna ta ut utdelning istället för lön ovanför brytpunkten. Jag tycker också att det är den form som möjliggör en fullständig separataion från min privata och bolagets ekonomi. Jag reggade ett nytt bolag för några år sedan. SÅ det är utan krav på revisor och jag sköter löpande bokföring och gör årsredovisning själv. Enda fasta kostnader jag har är 1200 kr per år i bankavgift. På min att göra lista är att kolla upp bästa lösningen för pension (vill hålla en nivå som motsvarar kollektivavtalad tjänstepension). Än så länge behåller jag bara beskattad vinst i AB och köper aktier direkt.

Vardagsekonomen sa...

Hej Tankar kring inveseringar. Låter som du har bra koll. Ett par tips:
Kolla med Länsförsäkringar bank. De har föreagspaket för 900 kr inkluderat bankgiro och betalkort.

Jag har ett par tusen i symbolisk pensionsinbetalning. Det jag är ute efter är försäkringsmomentet. Kan vara värt att kolla.

Tack för bra kommentar.

Vardagsekonomen sa...

Hej Alexandra. Mycket kul att ni uppmärksammar ett antal ekonomibloggar. Jag är verkligen smickrad att efter så här kort tid lyckats bli hittad av er.

Jag vill försöka sprida lite kunskap och ge inspiration i vardagen. Då är det roligt att få energi tillbaka genom alla kommentarer och er uppmärksamhet.

Allt gott!

Anonym sa...

Förstår inte riktigt meningen med att köpa aktier inom AB. Man måste ju betala bolagsskatt (22%) för dem pengar som man investerar i aktier.
Utdelnig 20%, investera privat och pengarna är färdigskattade?

Vardagsekonomen sa...

Hej Anonym. Vinsten måste först beskattas med bolagsskatt innan den kan delas ut. Det kommer ett inlägg idag med räkneexempel som visar detta.

Tack för din kommentar.

kronantillmiljonen.se sa...

Varsågod! Tycker att bloggen bara blir bättre och bättre.

Vad är förresten anledningen till att du inte har någon reklam på bloggen? :)

Vardagsekonomen sa...

Tack KTM. Jag har gjort en planering och tycker själv att jag börjar hitta rätt. Har ju inte bloggat så länge😃

Jag startade bloggen för att få utlopp för min kreativitet och då fanns ingen tanke på att det skulle ge någon intäkt. Sen kollade jag på villkoren och tyckte de var lite knepiga. Har funderat på att börja med reklam och skänka intäkterna till välgörenhet. Skrev ett inlägg om det för en tid sedan.

Tack för kommentar.