lördag, januari 28, 2017

Veckopeng och lördagsgodis

Jag kommer ihåg när jag var liten och jag fick veckopengen. På den tiden var det en papperstia som räckte hur långt som helst. Det var lördagsgodis för hela pengen som gällde.

Det var väldigt lärorikt att själv stå framför godishyllan och räkna i huvudet hur mycket det ihopplockade godiset kostade. Min kärlek till både pengar och godis (tyvärr) har följt mig genom livet. Jag är övertygad att det är väldigt nyttigt med att på ett lekfullt vis lära sig räkna och pengars värde.

Idag är ju cashsituationen en annan och jag har aldrig kontanter på mig. Därför har det aldrig blivit någon rutin med veckopeng till vår nästansexåring. Istället så köper vi godis till helgen när vi veckohandlar. Visst händer det att det blir någon slant då och då från en äldre släkting.  Dessa sparas och konsumeras vid senare tillfälle.

Visst går det att lära sig ta ut kontanter som blir till veckopeng. Det är upp till oss föräldrar och jag tror som sagt det är nyttigt lära sig pengars värde.

Hur gör ni med vecko/månadspeng?

8 kommentarer:

Snart arbetsfri sa...

Kontant veckopeng till de små av pedagogiska skäl även om det är lite jobbigt för oss eftersom vi normalt alltid använder kort. Våra barn gillade att spara och räkna guldtior. Tycker det är " värda" pengar.
Månadspeng på kort till yngre tonåringar har fungerat bra senare

Vardagsekonomen sa...

Låter som vi har samma tankar kring upplägg. Vill som sagt få igång det här med kunskap om pengar. Smart med betalkort. Min fru har en avlägsen yngre släkting som trodde att det bara var att stoppa kortet i bankomaten och hänta ut cash. Ingen koppling där alls till pengavärde.

Snart arbetsfri sa...

Haha, det där försökte vår äldsta son med en gång när hans pengar var slut och han inte fick mer av oss. Mamma, det är ju bara att hämta i pankomaten......Tror han var 4år då men pankomat säger vi fortfarande ibland i vår familj :-))
Nej, att lära sina barn både pengavärde, sparande och att man måste välja är något dom vi aktivt har försökt lära våra barn. OM vi lyckas tror vi att de har en vettig grund att stå på. Just därför fick de också veckopeng tidigast av sina kompisar. I början ansåg väl dottern att pengar var likvärdigt med oköpt godis men veckopengen var så liten att det inte gjorde ngt..... Att göra misstag med småpengar kan vara lika lärorikt som med större sedlar bara billigare för föräldrarna

Vardagsekonomen sa...

Pankomat är ett skönt namn. Lyxfällanvibbar på det..😁

Jo, men om hon tänkte pengar= oköpt godis så hade hon ju rätt och ni lyckats. Tycker hushållsekonomi/privatekonomi skulle få större utrymme i skolan. Vad är skillnad mellan bankränta på 1,5 % jämfört med kreditköpsränta på 25 % till exempel.

Utlandsutdelaren sa...

Jag brukar unna mig något för 20-25 kronor varje vecka för att hålla budgeten i övrigt. Blir oftast en chokladkaka. Har dock hittat flera bra alternativ till godis: popcorn är billigt och nyttigt (12 skålar för 15 kronor om man poppar själv), skalade morötter är bra, nyttigt och mycket billigt snacks (5 kronor kilot i lösvikt), våfflor är bra restmat (godast med ägg men går lika bra på endast gammal mjölk spädd med vatten, smör och mjöl) och chokladbollar är ett bra sätt att göra slut på överblivet havregryn och smör (med lite socker och kakao).

Snart arbetsfri sa...

Ja, de den skillnaden är ju avgrundsvid vilket många inte ens tänker på. Ju tidigare man lär sig grundläggande vardagsekonomi ju bättre!!!

Snart arbetsfri sa...

Bra idéer alltsammans. I vår familj använder vi ibland tunna pannkakor som vi fyller med rester, gratinerar med lite ost på och kallar för creps med olika fantasinamn. Smakar gott, är ett snabbt sätt att gömma " smårester" och är ett bra sätt att få barnen att äta olika grönsaker. Strimlad stekt vitkål passar tex bra ihop med det mesta är jättebilligt och nyttigt på vintern.

Vardagsekonomen sa...

Tack för bra kommentarer. Som vanligt är det de små utgifterna som kan göra stor skillnad.

Vi brukar köra frystömning med jämna mellanrum. Då inventerar vi vad som finns och gör matsedel efter det och kompletterar med vad som behövs.