söndag, januari 29, 2017

Sparande januari - EKK

Denna veckan har det varit bra besöksdrag på bloggen. Superkul! Många som kommenterat också, vilket jag tycker ger en extra dimension till mina tankar som jag skriver. Stort tack alla som tar sig tid och skriver ett par rader.

Jag har tidigare diskuterat hur jag mäter vårt sparande. Jag anser inte att det är rättvist att bara se till sparade pengar, dvs det som hamnar på balansräkningens tillgångssida. För mig är det viktigt att också få med skuldsidan eftersom ett av våra långsiktiga mål är att bli skuldfria. Därför har jag börjat mäta EKK - Eget Kapital Kvot- där vi ska försöka ligga på 50 % varje månad. Det betyder att 50 % av våra nettolöner (efter skatt) ska användas till sparande och amortering.

Amortering är ju också en form av sparande eftersom det minskar skulderna och därmed också ökar det egna kapitalet. Kom ihåg att Tillgångar = Skulder + Eget kapital.

De flesta har ju många olika tillgångar. Det behöver ju inte bara vara värdepapper och kontanter. Det kan vara hus, sommarstuga, bostadsrätt, bil, båt, motorcykel, husvagn, konst, verktyg och maskiner, fritidsutrustning mm. Skulderna talar om hur dessa tillgångar är finansierade. Antingen så har jag ju köpt sakerna för egna pengar eller tagit någon form av kredit. Mellanskillnaden mellan Tillgångar och Skulder är Eget kapital.

Hur har året börjat för din del?


5 kommentarer:

Anonym sa...

Tillgångar - Skulder = Eget kapital ?

Vardagsekonomen sa...

Hej. Kul med en fråga.

Yes, det är riktigt som du skriver.

Tillgångar är VAD du äger och Skulder HUR du finansierat dem. Antingen med Eget Kapital eller Skulder.

Varför står då Eget Kapital på skuldsidan i ett företags balansräkning? Jo, därför att det är en skuld som företaget har till sina ägare.

Hoppas du förstår bättre annars bara att fråga på.

Allt gott!

Snart arbetsfri sa...

Du har helt rätt i din grundtanke men redovisningsmässigt känns det komplicerat för mig att ta med tillgångar i sparkvoten. Problemet för mig är vilka tillgångar som jag ska räkna med och till vilket värde.
Problemet med att värde egentligen bara är ett mått på vad någon annan är beredd att betala för något just i dag är en sida av saken.
En annan sak är avskrivning på ngt som åldras eller slits som tex våra bilar eller verktygen i garaget.
Bilarna är i vår familj helt nödvändiga eftersom vi valt att bo där allmänna kommunikationer saknas och att jag arbetspendlar. Att sälja minst två av tre bilar skulle vara en stor ekonomisk fördel men finns inte på vår världskarta. De är däremot våra sämsta investeringar över tid och har därför alltid i ekonomiskt hänseende betraktats som mer eller mindre värdelösa redan dagen efter inköp och oavsett inköpspris. Ett medvetet feltänk men ........
Bostad och eventuell mark tycker jag däremot har ett annat och mer beständigt värde så att räkna in skuldkvoten där känns betydligt bättre rent känslomässigt för mig.

Vardagsekonomen sa...

Hej Snart arbetsfri. Tack för din kommentar.

Jag bryr mig inte om själva värdet på vårt Egna kapital i balansräkningen. Det jag fokuserar på är hur mycket av vår nettoinkomst som används till sparande och amortering för att ÖKA egna kapitalet. Redovisninsmässigt ser jag alltså amorteringen som en kostnad. I detta sammanhang anser jag det viktigt att man amorterar mer än värdeminskningen på sin bil för att slippa obehagliga överaskningar.

När jag sätter ihop vår balansräkning är det försiktighetsprincipen som gäller. Jag sätter bilens värde = bilens skuld.

Huset värderar jag i underkant efter det kvadratmeterpris som husen i området sålts till.

I övrigt tar jag bara med finansiella tillgångar och dessa värderas till gällande kurser.

Får kanske se till att göra min excelark presentabla och skriva ett inlägg.

Hoppas detta svar hjälper dig att förstå mitt tankesätt.

Allt gott!

Snart arbetsfri sa...

Ja, nu förstår jag bättre hur du tänker. Skulle helt klart uppskatta om du har lust att skriva ytterligare ett inlägg om det här. Låter som vi tänker ganska lika vilket gör att jag skulle uppskatta om du har lust att utveckla din tankegång.