söndag, januari 22, 2017

Försäkringar

Jag läste ett inlägg hos Kronan till miljonen om dennes månadskostnader och kommenterade då angående hans försäkringar. Detta födde tanken till detta inlägg.

Vi har idag (i princip) alla våra försäkringar samlade hos Länsförsäkringar där vi är Guldkunder och därför erhåller 25 % eller 2644 kr i rabatt årligen. I dessa diskussioner ska jag erkänna att jag förordar försäkringar, men det handlar om att vara rätt försäkrad och inte överförsäkrad. Jag har tyvärr själv i unga år fått erfara betydelsen av rätt försäkringar och detta följer mig fortfarande i mitt sätt att tänka. Vårt sätt att hantera försäkringar passar oss och våra tankar. Se detta inlägg som inspiration och inte som rådgivande.

Upplägget hos Länsförsäkringar är sådant att vi samlat engagemang som uppfyller deras krav för att bli Guldkund, men vi har våra bolån samlade i Handelsbanken. Mer om hur vi gör finns att läsa här.

De försäkringar vi har hos Länsförsäkringar är följande:

Villahem: Här går det att sänka sin premie genom en del förebyggande åtgärder som tex hemlarm och brandskydd. Saker som förutom sänkt premie är bra i sig själva. Ofta finns det också med ett olycksfallsmoment i denna kategori, men är oftast inget att hänga i granen. Fundera gärna på att komplettera med en separat olycksfallsförsäkring. Kolla tex med ditt fackförbund.

Bilförsäkring: Ibland råder det delade meningar om huruvida en bil ska vara helförsäkrad eller inte. Vi har så ny bil att det bara är helförsäkring som gäller. Vi betalar en peng extra för "Mer-försäkring" som gäller vid tex viltolyckor. Det finns parametrar som påverkar premien utöver själva bilen. Jag känner en del som i yngre dagar satte försäkringen på sin mormor/farmor för att få ner premien. Rekommenderas INTE! Givetvis påverkar körsträckan och även här är ärlighet ett måste.

Gravid/barnförsäkringar: När man kommit till denna fasen i livet försäkrar jag gärna våra guldklimpar ifall det värsta skulle inträffa.

Utöver dessa har jag också försäkringar i företaget, men de faller utanför ramen för nu i alla all.

Sidan om Länsförsäkringar betalar vi för korsvisa livförsäkringar. En del resonerar som så att ett låneskydd på bolånet och sparandet är tillräckligt. Låneskydd betyder att den delen av bolånet som löper på den avlidne skrivs av vid dödsfallet. I vårt fall är vi gifta och det skulle betyda att min fru ärver hela huset, men bara har kvar halva bolånet om jag dör. En extra varning för er som är sambos. Tänk på att ni inte ärver varandra och detta behöver hanteras juridiskt, vilket inte är helt enkelt.

Vi betalar ca 190 kr idag/månad för livförsäkring på en miljon kronor var i livförsäkring, olycksfallsförsäkring för oss båda samt sjukvårdsförsäkring för mig eftersom jag är egenföretagare. Denna kostnad på 190 kr är för mig inget som jag skulle pruta bort. Om någon av oss skulle gå bort så ska den andre i alla fall inte behöva bekymra sig för ekonomin. Även här kan det finnas fördelaktiga försäkringar via facket eller gå att teckna som Gruppliv genom arbetsgivaren. En del arbetsgivare har också försäkringar som gäller när den anställde avlider.

Hur tänker du kring försäkringar? 


4 kommentarer:

Anonym sa...

Liknande tankesätt som vi har. Grattis till att ni har 25%, vi har endast 20% och man MÅSTE ha bolån hos LF. Har hört det är olika från bolag till bolag. Vår bil är inte värd mer än ca 50000 så den har vi på halvförsäkring då motor har strulat några gånger, kan bli dyrt utan maskinskadeförsäkring, om hela bilen blir ett glorifierat bokställ...

För några år sen innan vi tog ansvar för ekonomin hade vi dubbla försäkringar på flera saker, bl.a. olycksfall då jag via jobbet har en grupplivsförsäkring med olycksfall, liv etc. Nu har jag alla familjemedlemmar försäkrade via denna försäkring då den var förmånligare än LF.

Vardagsekonomen sa...

Det är nog lite olika mellan de olika LF-bolagen. Från början var pensionsspar även ett kriterie, men det är ju ett avslutat kapitel.

Som sagt så gäller det att se över sin situation vad gäller dubbla försäkringar. Dock kan det förtydligas att det också betalas ut dubbel ersättning för tex skada och liv. Men inte för rena kostnadsersättningar. Dock har jag fått ett försäkringsbolag att ersätta mig för det andras självriskavdrag.

Familjeekonomen sa...

Tänker lika er när det gäller försäkringar. Kan rekommendera att kolla om någon av er har tjänstepension i ITP1. Det valbara familjeskyddet är en mycket billig livförsäkring. Jag, 38 år, betalar 18 kr/månad för att min familj ska få knappt 15000 kr/månad (brutto) i 20 år om jag går bort.

Vardagsekonomen sa...

Hej Familjeekonomen. Tack för mycket bra kommentar. Där finns en del att tänka på i tjänstepensionen. Du har precis räddat min helg. Detta ska undersökas...

Allt gott