tisdag, januari 31, 2017

EKK- vad menas?


Investors rapport idag tyckte jag var riktigt trevlig och jag fortsätter öka. Substansrabatt på ca 13 % och höjd utdelning lovar gott!

Efter mitt inlägg häromdagen om januari månads utveckling, som du kan läsa HÄR, fick jag ett par frågor från Snart arbetsfri som också bad mig utveckla mitt resonemang. Jag har tidigare redogjort för vårt upplägg av sparandet. Detta inlägg ska ytterligare förklara mitt tänk och fördjupa oss i Eget Kapital Kvot – EKK.

En balansräkning består av två delar: Tillgångssidan som visar vad som ägs och Skuldsidan hur det har finansierats. Som många andra har jag också vår egen uppföljning. Så här ser vår balansräkning ut:

Huset är försiktigt värderat utifrån senaste kvadratmeterpriser i området. Bilen är värderat till aktuell skuld och sparandet utifrån aktuellt marknadsvärde. Dessa Tillgångar har finansierats genom Skulder till banken och CSN samt Eget Kapital.

Vårt mål är att bli skuldfria och på vägen dit mäter jag vår Eget Kapital Kvot – EKK. Denna definierar jag som summan av sparande och amortering i förhållande till nettolöner och målet är att nå 50% varje månad i EKK.

Med sparande är det enbart mitt och min frus sparande i aktier, fonder och konto som räknas. Inte barnbidrag, tjänstepension eller företagets sparande. De är inte våra att fritt disponera och därför är de exkluderade. Amortering omfattar huslån, billån och CSN-lån.

Att bara fokusera på sparandet tycker jag gör att det blir ”enbent”. Jag kan ha hur mycket värde som helst i en belånad portfölj. Det är ointressant eftersom det inte är MITT kapital. Att istället fokusera på Eget Kapital gör ju att det verkligen är MITT kapital som avses.

Jag som många andra bortser från värdet på tillgångarna och fokuserar enbart på att det egna kapitalet ska bli 100%. Detta nyckeltal heter Soliditet och definieras som Eget kapital/Totalt kapital.

Hur resonerar du kring mål och uppföljning av ditt sparande?

17 kommentarer:

kronantillmiljonen.se sa...

Hej Vardagsekonomen!
Tycker också att amortering kan adderas tillsammans med sparandet på liknande vis. I princip allt mitt sparande sätter jag ju över till börsen och där kan ju värdet sjunka och stiga, precis som i en bostad, så jag ser inga problem i att göra det.

Snart arbetsfri sa...


Känns som ett väldigt sunt ekonomiskt tänkande. Skulder är alltid en ekonomisk belastning även om det samtidigt kan vara en hävstång och möjlighet att nå dit man vill.

Vårt sparmål är att även jag ska våga ta språnget och göra mig fri från lönearbete. Ser fram emot att få styra över min egen tid som min bättre hälft redan gör.

Vardagsekonomen sa...

Hej KTM. Kul att du också tycker på samma sätt. Nu bryr jag mig inte om värdet på varken placeringar eller hus. Jag fokuserar på 100 % Eget Kapital och utdelning.

Allt gott!

Vardagsekonomen sa...

Hej Snart arbetsfri. Tack för kommentar.

Jag gillar själv detta tankesätt eftersom det gäller att öka sitt Eget Kapital.

Vad du med sparmål för att sluta lönearbeta? Menar du att ni bara kan leva på utdelningar då?

Allt gott@

Snart arbetsfri sa...

Ja, målet är att leva på utdelningarna och att mycket kontrollerat minska kapitalet när vi förhoppningsvis får pension en gång i tiden.

Vardagsekonomen sa...

Bra jobbat om en av er redan dragit sig tillbaka. Vad räknar ni på för månadskostnad som ska täckas?

kronantillmiljonen.se sa...

Hej Vardagsekonomen!

Jag har lite frågor kring bostadsmarknaden då jag precis införskaffat en ny lägenhet. Skrev frågorna som en kommentar på en av dina kommentarer :)

Vore kul om du kunde svara på dem antingen i en kommentera eller i ett separat inlägg här på bloggen.

Mycket god fortsatt torsdag!

Vardagsekonomen sa...

Hej. Kul med frågor. Jag svarade i kommentaren på din blogg. Kolla även in mitt inlägg här som heter Fastighetskrash.

Jag ska sätta ihop ett inlägg i ämnet.

Allt gott!

Snart arbetsfri sa...

En bra fråga som vi har diskuterat mycket hemma. Vad våra fasta kostnader är just nu är enkelt att räkna ut men vem är nöjd med att bara bo och äta? Frågan är hur mycket är lagom " övrigt" och vad är lagom om 10 eller 20 år?
Ärligt talat är jag inte beredd att svara på frågan och klippa sista bandet med arbetslivet riktigt än. Att den som var dödstrött och sönderstressad på sitt arbete gjorde det när möjligheten kom i form av ett bra erbjudande kändes mer än rätt för oss båda. Strax efteråt gick jag själv ner på deltid. Jag arbetar ca 60% nu. Ligger ute på jobb 5 dagar, hemma 3 dagar, jobbar 5 dagar och är ledig tre veckor.
Får jag fortsätta så här kan jag mycket väl tänka mig att jobba ytterligare ett år och spara lite till.
Jag/vi behöver fundera på hur " utbetalningsfasen" ska ske i praktiken. Tanken är att vi ska ha utdelningar fram till pensionen men även tära lite på kapitalet under kontrollerade former om vi själva så vill.
Meningen är alltså att barnen får " nöja" sig med sina barnsparanden och sedan förhoppningsvis bygga sina egna liv och besparingar.
Vår tanke är alltså att om möjligt få vårt kapital att räcka under vår livstid för tyvärr litar jag inte på att någon av oss får en pension som vi vill leva på. Existera möjligen men tyvärr inte mer.
Hur tänker du själv? Jag tar väldigt gärna emot tips om hur andra resonerar

Vardagsekonomen sa...

Jag räknade lite på vårt case. Som du skriver ska man leva och inte överleva...

Jag kommer då fram till en månadskostnad för oss på ca 17 500 kr (två vuxna). Då bygger det på att boendet är betalt, men inkluderar semester och nöjen.

Idag har vi en kostnadsmassa på ungefär samma nivå och då försörjer vi två små barn också så jag är helt övertygad om att vi kommer leva gott på den kostnadsnivån med våra mått mätt.

När jag har tänkt så har jag bara tänkt leva på utdelning och inte kapitalet. Om man istället tar er metod så kortas ju vägen till målet en hel del.

Jag tror dock inte jag kommer sluta jobba helt utan kommer konsulta i någon omfattning på liknande sätt som idag fast betydligt färre timmar.

Får jag fråga hur mycket kapital ni räknat med behöva och i vilken ålder?

Snart arbetsfri sa...

Jag hade önskat mig 5 miljoner på min 50 årsdag men.........

Vardagsekonomen sa...

Ok, mitt mål är att "vara klar" när jag är 50. Det kommer vi förhoppningsvis att nå med nuvarande livsstil.

Snart arbetsfri sa...

Kunde vi också ha varit om vi prioriterat sparande istället för barnen några gånger. Rent ekonomiskt har våra barn varit dyra även om de är det bästa och värdefullaste vi har.

Snart arbetsfri sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vardagsekonomen sa...

Oj, vilken resa ni gjort. Kul att du väljer att berätta den. Jag tyckerni gjort helt rätt beslut.

Även om vi är sparsamma och har ekonomiska mål är vi inga hardcoresparare. Vi jobbar hårt och försöker vara smarta på kostnadssidan. Barnen ska ha det bra och inte drabbas av vårt sparande, men lära sig pengars värde.

Vi är i olika delar av livet. Våra barn är fortfarande intresserad i dagisåldern.

Jag har skrivit något inlägg om barnsparande. Hur har ni gjort och hur gick det?

Snart arbetsfri sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vardagsekonomen sa...

Kul att du vill ta dig tid och dela era erfarenheter.

Jag vill precis som ni gjort ge våra barn möjligheter. Vi har idag utrymme att spara till barnen och jag tycker det är kul att investera pengarna.

Målet är att kunna ge dem möjlighet att studera utan lån eller som hjälp till en kontantinsats.

Sparandet är i en KF i mitt namn med dem som förmånstagare. För att minska möjliga svängningar och orättvisor ser vi allt deras sparande som deras gemensamma.

Jag har börjat tveka en aning dock om jag är sugen på att sälja av deras innehav den dagen det är dags. Alternativet är att se sparandet som en fond och använda utdelningarna som "stipendiat".

Får kanske sätta ihop ett fördjupande inlägg i ämnet.