tisdag, november 03, 2020

Slut med gratis tolk?!

Den politiska majoriteten i Hörby kommun har planer på att införa en avgift för tolkhjälp för de som varit i Sverige i mer än två år. En nyhet som fångats upp av Sveriges Radio och nu möter stor kritik. 

Jag kan förstå båda sidor i debatten. Ska det vara en självklarhet att få tolkhjälp oavsett hur länge man varit i Sverige? Jag kan tycka det är rimligt att man själv får bekosta en del av avgiften precis som med sjukvården tex. Så fort något inte är gratis längre kommer de som kan klara sig själv att göra det. 

Frågan bottnar också i hur effektiv SFI är. Skulle det vara helt omöjligt att med en vettig utbildning lära sig svenska språket på två år? Jag tror inte det. Det måste finnas krav på att lära sig något precis som om man studerar på högskola eller universitet. Annars upphör ersättningen.

Tyvärr är detta ämne svårt att överhuvudtaget diskutera idag. Många fegar ur för att det idag anklagas för rasism till höger och vänster. 

I kommuner, regioner och på det nationella planet handlar alltid ekonomisk budgetering om prioritering och att väga olika intressen och alternativ mot varandra. Skola mot vägar, äldreomsorg mot dagis osv. 

Men så fort någon diskuterar bidrag, SFI, tolkhjälp osv är man rasist. Ska Sverige kunna komma på fötter igen måste man våga ställa samma krav på alla. Oavsett var man är född. 

1 kommentar:

Kalkyl sa...

Kära nån vilken utomordentligt bra ide. Det var ta mig fan på tiden. Varför i hela friden ska Sveriges skattepengar gå till tolkstöd, det är delvis på grund av sådant trams som en del inflyttade struntar i att lära sig språket. Helt sjukt att alla texter i Sverige nuförtiden ska vara på en massa språk. Trodde vårt språk i Sverige var SVENSKA.