måndag, augusti 31, 2020

Framtid eller nutid? Kriminaliteten tar över!

Det finns en uppsjö av futuristiska filmer, eller i alla fall inslag, som öppnar en tidstunnel till en värld som kittlar. James Bond kunde få ganska uppfinningsrika prylar av Q. En del har senare också utvecklats på riktigt. Annars tänker jag på flygande bilar, robotar som hjälper människor och liknande. 

Att se in i framtiden fascinerar oss människor vars öde är okänt. Det finns medium som kan strö självuppfyllande profetior omkring sig och ta betalt för det. "Du kommer att träffa en partner som delar dina intressen och vill dela sitt liv med dig. Du märker när det känns rätt." Hmm, är det inte så för de flesta nykära personer?

Iallafall, det här inlägget ska slå an på den samhällssyn som präglar Vardagsekonomen för tillfället. Tyvärr är det en ganska negativ sådan. 

Den som följer med i nyhetsflödet har knappast missat de fruktansvärda händelser som passerat den senaste tiden. Händelser som är ett kvitto på att Sverige totalt tappat fotfästet och glider ner längs kanten till det bottenlösa träsk som inte kan styras med demokrati, yttrandefrihet och andra grundläggande pelare.

Det har varit tortyr av tonåriga pojkar på en kyrkogård Stockholm, vägspärrar av kriminella i Göteborg för att kontrollera inkommande trafik i deras område, koranbränning och våldsamma upplopp i Malmö. 

Detta mina läsare är tyvärr ingen glimt av framtiden. Det är den hårda bistra verkligheten och den händer NU. Polariseringen i samhället ökar för varje dag som går. En polarisering som delar vårt land i två ojämlika delar. Vad gör de människor som inte har hopp eller tro på sin framtid? 

De söker sig dit de får bekräftelse, löfte om cash och status. Aldrig har det varit så enkelt att klinka på det självspelande kriminella pianot. De behöver inte rekrytera. Gängen växer av sig själv med människor som vill vara med. 

Varför blir det så här då? Jo, den växande medelklassen har de senaste tjugo åren blivit ännu mer välmående. Medan de sitter hemma i sina äggskalsvita matrum och äter fredagstacos och dricker ett ekologiskt rödvin och diskuterar kommande installation av ladduttag till elbilen så pågår verkligheten utanför den gråa putsade fasaden. "Vaddå? Det angår väl inte mig?"

Jo, i allra högsta grad. Om vi ens ska få tillbaka en gnutta av den självbild vi har av Sverige som råder bland den breda befolkningen så är det dags att sätta ner foten nu. Och då inte i foppatoffeln utan på allvar. 

Man måste våga säga ifrån, man måste engagera sig i samhället måste våga påverka politiker. Vi måste få till en lagstiftning som kan hjälpa till att få rätt på detta. Tyvärr har vi en för flat lagstiftning som hellre ska värna och skydda intigreteten, vilket bara blir ett skyddande paraply för kriminella att gömma sig under för att slippa sökarljuset. 

Det är dags nu. Innan framtiden har kommit för att stanna.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att våga säga ifrån är detsamma som att det är rasistiskt. Så, så var det med det.

Ekonomisk Frihet Nu sa...

👏😀
Många sanningar i detta inlägg.
Meddela ifall du kandiderar så jag kan kryssa dig på valsedeln. Brukar kryssa Hanif, men händer inget.

Eilert sa...

Du vill påverka politikerna och få en "icke flat" lagstiftning.
Vad vill du att politikerna skall göra och hur skall lagarna se ut ?

Vardagsekonomen sa...

Ja, tyvärr tenderar det att vara så.

Vardagsekonomen sa...

Tack. Har planer för den lokala politiken. Det är första steget.

Vardagsekonomen sa...

Det har ju faktiskt blivit en hel del uppmärksamhet kring detta ämne den senaste tiden.

Ett par konkreta förslag är folkräkning, tillåta anonyma vittnen, slopad straffrabatt, hårdare straff för gängmedlemmar, rätt att avlyssna kriminella på enklare grunder. En bra början.

Anonym sa...

Betänk också att det finns en del bra folk i de här område som lever under dessa villkor, där de kriminella styr. Som svensk i ett sådant område har man knappast kunna andas om dessa missförhållande utan att bli kallad rasist av den "bättre" självgoda bemedlade medelklassen. Deras förmenta godhet förtrycker de mindre bemedlade människorna som sköter sig och försöker vara bra samhällsmedborgare. Det är lätt att vara god när man köpt sig fri från integrationen men samtidigt förespråkar den, höjden av hyckleri. Ibland vet jag inte vad jag nästintill hatar mest.

Vardagsekonomen sa...

Jag förstår precis vad du menar. Det här tankesättet hos en stor del av den breda massan har fört Sverige dit vi är idag. Fler och fler får upp ögonen och det är verkligen i elfte timmen.