söndag, mars 22, 2020

Så förbannad- varför rädda 70+ som inte bryr sig

Just nu är vi på väg mot en total ekonomisk kollaps som ingen vet vidden och djupet av. Land efter land fortsätter att stängas ned, sjukvården går på knäna och småföretagare är på väg mot konkurs.

Allt detta för att samhället är solidariskt och tar ansvar för alla medborgare som är äldre eller i riskzonen pga Corona.

Vore det då inte på sin plats att ALLA 70+ tar sitt ansvar då också och ber om hjälp under några veckor så vi kan begränsa detta elände? Givetvis är det så.

Men många i denna generation är något så in i helvete egoistiska att alla millenials framstår som Moder Teresa i jämförelse. Man ser 70+ på reportage i tv, gråter ut någonstans i tidningen eller möter dem själv i affären. "Jag bryr mig inte, jag har haft ett lång liv ändå." "Äh, jag överlever nog detta också."

Just dessa citat och denna inställning får mig att koka. De gnäller hur hårt det var med ransonering när de var små och att det var tufft. Sen har Sveriges oerhörda välstånd de senaste 50 åren gjort att detta tvättats bort ur deras medvetande. Nu är de på väg att på egen hand offra framtiden för miljoner människor. Kanske tom miljarder människor.

Det enda raka nu är att ge alla 70+ utegångsförbud och öppna upp samhället igen. Görs inte detta inom kort är vi på väg mot något som vi inte ens kan föreställa oss. Detta mina vänner kommer nästa inlägg att handla om.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du har helt rätt. Jag tror inte politikerna vågar föreslå detta, de är väl rädda att tappa röster i nästa val. Nu har det ju byggts upp en panik bland vanligt folk för att insjukna. Många fattar inte detta. Jag tycker 1) Kina skall gå ut med en offentlig ursäkt för att ha varit orsak till att detta startade. 2) Pensionärerna borde gå med ett offentligt TACK ! för att vi alla kör ekonomin i botten nu för deras skull. / C

Vardagsekonomen sa...

Hej C. Politiken har ju allt mer kommit att handla om att inte ta ställning. På så vis skräms inga väljare bort. Enda undantaget är SD som tagit ställning och växt som parti. Nu är det dags för handling och ta ställning annars kan det kvitta att vi vann slaget mot Corona, då vi förlorade kriget mot ekonomin.

Aktiepappa sa...

Jag förstår hur du tänker och tyvärr räcker inte detta nu när "vi" kommit allt för långt in på Tegnells flockimmunitetsspår. Jag är ingen expert inom området men jag inser i alla fall att vi i Sverige agerat tvärtom mot de andra länderna i världen. Kanske är det vi som har rätt och alla andra fel igen... Eller så har Tegnell och FHM spelat ett högt spel med oss människor som spelpjäser.

Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

Anonym sa...

Knappast mer upprörande än att oansvariga Stockholmare tillåts resa till andra delar av landet för att spridda smittan vidare.

Torv sa...

Anonym skrev:

"Knappast mer upprörande än att oansvariga Stockholmare tillåts resa till andra delar av landet för att spridda smittan vidare."

Det är detta som oroar folk i den lilla fjällbyn i Härjedalen där jag håller till.
Medelålder är hög i byn och tillgång till läkare är stort sätt obefintlig.
Om vägen över fjället är öppen, har man 5 mil till närmaste läkare. Annars är det 12 mil

Så jag har sätt uppmaningar på Facebook där de ber folk stanna hemma särskild nu i påske.
Jag hoppas underlig att folk tar det till sig.

Då är mera orolig för omdömet till de yngre om man ser till vad som hände i Åre.

Sur gubbe på 72 , nyss hemkommen från en skidtur in i området mot Helags.

Vardagsekonomen sa...

Hej. Jag förstår helt klart din oro. Frågan är om gemene man varit mer egoistiska än idag? Eller är det så att intelligensen försvann med flourtanten i skolan?

Vardagsekonomen sa...

Sverige har helt klart valt en egen väg. Jag tycker det är rätt att skolan är igång. Vi måste hålla allt som vi kan igång för att hanka oss fram och då måste barnomsorgen fungera.

Anonym sa...

De var ett jädrans tjat om Stockholmare, folk som åker till fjälls och åker skidor kommer från hela landet. De flesta "stockholmare är in flyttade från övriga Sverige för jobb och studier. Precis som mina föräldrar som har sitt ursprung flera hundra år tillbaka i Jämtland. Tror att de flesta oavsett ålder tar sitt ansvar och vill göra sitt bästa.
Tycker regering och Folkhälsoinstitut sköter det här bra med tanke på hur svårt det är att ta de rätta besluten, en svår balansgång. Ingen har några svar ännu vad som är rätt, stränga regler eller rekommendationer.