måndag, mars 23, 2020

Likviditetshjälp från staten - vilket skämt!

Fler och fler börjar debattera balansen i kampen mot Corona. Även Stefan Löfven anpassade sitt tal igår och nämnde att jobben också finns med i beaktningingarna.

Du som följer min blogg förstår givetvis att jag anser att det var på tiden. Det har nu gått en tid sedan det första svenska ekonomiska räddningspaketet och som alla förstår brinner det i knutarna att lansera nästa.

Moderaterna kom med intressanta förslag idag och jag hoppas att våra politiker fortsätter att lägga partipolitiken åt sidan och enas om omedelbara åtgärder.

Det jag efterlyser är något annat än det skamliga förslag som Maggan Andersson så högtidligt och självbelåtet presenterade. Att man har mage att stå och lova förstärkt likviditet genom att få uppskov och återbetalning av inbetald skatt. Tyvärr glömde hon den lilla detaljen att lånen löper med en ränta motsvarande 6%. Varför presenteras inga siffror på hur mycket kapital som på detta vis nyttjats? Förmodligen för att de flesta anser att det är oförskämt dyrt?

Nu behövs riktade insatser som lyfter bort kostnaderna direkt och inget tramsigt hittepå. Det kan tex vara
* tillfälligt uppehåll av sociala avgifter
* tillfälligt uppehåll av moms
* hjälp med hyreskostnaden

Ser vi inte till att små och medelstora företag överlever så blir det också ett rejält tapp i inkomsterna för staten efter Corona. Just nu behöver vi gasa för att klara oss ur detta så bra som möjligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Scott Licon sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.