onsdag, mars 25, 2020

Ring Anders Borg för bövelen.

I mitt förra inlägg efterlyste jag ett räddningspaket för småföretagare, vilket presenterades idag. Tyvärr är jag skeptisk och det är för klent.

Det stora draget är sänkta arbetsgivaravgifter och hjälp till hyran samt för vissa uppskjuten momsinbetalning.

Vi börjar med arbetsgivaravgifterna. För det första gäller det en nedsättning och inte upphörande som jag hoppades på. Sänkningen av avgiften är ca 20%-enheter och bara på löner upp till 25 000 kr per månad. Var har de fått beloppen ifrån? För det första så låg medianlönen 2018 på 30 900 kr och är såklart högre idag. Lättnaden gäller alltså löner som är ca 6000 kr lägre! För det andra så tar många som har eget aktiebolag löner upp till brytpunkten på drygt 43000 kr. Så frågan kvarstår. Hur tänkte de här?

Hjälpen blir ca 5300 på en månadslön om 25000 kr brutto. Besparingen blir ca 16% av den totala kostnaden för lön och arbetsgivaravgifter. Det räcker inte på långa vägar! Enmansföretagare omfattas inte av permitteringsreglerna. Inte heller många av de små familjeföretag som finns. Eller fanns...

Hyreshjälpen uppgår som mest till 25% av den gamla hyran om hyresvärden går med på att halvera hyran. Här lägger alltså Maggan & Co ansvaret på fastighetsägaren som dessutom kommer att tappa 25% av sin hyra på detta förslaget.

Båda dessa åtgärder gäller dessutom bara under fyra månader.

Den sista punkten är den absolut löjligaste. Uppskov på att betala in momsen för de som har årsmoms. Jag har inga siffror,men det kan inte vara en särskilt stor andel. Känns mest som utfyllnad i en redan tom säck.

Totalt sett räcker inte detta. Det är för lite och kommer inte att göra någon större skillnad tror jag. Tyvärr räcker inte Maggan till i rollen som Finansminister. Det är bevisat gång på gång nu.

Det kommer bli ENORMA konsekvenser för samhället när detta är över. Många arbetslösa, sjukskrivna eller i sann sosseanda gömda i nån hittepåutbildning.

Det bästa hade varit att ringa in Anders Borg för att dra upp strategierna. Gunnar Sträng även du är saknad!

1 kommentar:

Anonym sa...

På ett sätt håller jag kanske med dig, men de har ju också sagt att fler åtgärder kan komma.

Och Anders Borg sa ju att vi kommer få 20% arbetslöshet innan sommaren, det känns lite som ett lika stort hjärnsläpp som när han på midsommarfesten fick för sig att lufta en viss kroppsdel. Och då var han ändå nykter nu.