fredag, mars 20, 2020

Kerstin Hessius, hyperinflation och livsvärden

Om du inte såg Aktuellt kl 21.00 igår den 19/3 kolla då in det på SVT play. Ca 20 minuter in i programmet går hon loss.

Kerstin Hessius är extremt rutinerad och vet verkligen vad hon pratar om. I Aktuellt är hon totalt skoningslös och fullständigt klarsynt när hon sätter fingret på det som oroat mig en tid. Vad händer om vi ser massarbetslöshet i samhället? Oavsett vilken politisk läggning man har så kan vi kallt konstatera att vi sedan flyktingströmmen redan har väldigt många människor som lever på samhällets beskydd. Ska nu ännu färre arbeta och försörja ännu fler? Hur fan ska det gå till?

Till vilket pris ska samhället skydda och rädda dessa 70-plussare? Vi offrar nu oerhört stora värden varje dag och folks livsverk totalt utplånas. När kommer någon att säga stopp och sedan får det gå som det går? Hur mycket av framtiden ska offras i detta läge?

Jag tänker att vi kan inte hindra smittan helt iallafall. Låter vi denna karantän pågå i mer än ytterligare 10-15 så är det frågan om vi kan laga de samhällsekonomiska skadorna. Denna frågan måste upp nu.

Det värsta nu är om man bara låter detta fortsätta och permitteringar blir uppsägningar. Hur ska staten finansiera det? Då är jag rädd att sedelpressarna kommer gå på högvarv med en tilltagande och i värsta fall skenande inflation.

Ska det lösas så tror jag det bästa är att stänga allt i två veckor för att begränsa skadorna och sedan öppna samhället igen. 

Detta låter cyniskt och hårt, men vi skjuter oss själva i foten när vi offrar framtiden på de som har framtiden bakom sig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du börjat skriva igen! Jag tror tyvärr på hyperinflation. Återigen ska de som inte har något sparat utan enbart massa lån gynnas...