söndag, februari 24, 2019

Minskar riskviljan när kapitalet växer?

Det har varit en kanonfin sportlovsvecka i södra delen av vårt land. En mysig vecka med mycket tid för barnen är nu slut. Allt återgår till det normala, vilket betyder att tanten jobbar, kidsen är i skolan och jag har all tid för skid-vm. Helt fantastiskt! Jag är verkligen såld på vintersport och att då ha möjligheten att se ALLT från VM i alpint, längdskidor och skidskytte är obeskrivligt.

Jag skrev ju nyligen ett inlägg om hur en dag kan se ut nu när jag inte jobbar. Vetskapen om att ett nytt uppdrag påbörjas om några veckor gör att jag kan koppla av till 100% eftersom jag vet om att det blir en del jobb när uppdraget startar.

Den kvarvarande ledigheten ska användas till en del hemmafix, trädgårdsarbete och lite annat för att se till så att så mycket som möjligt är gjort av vårens alla bestyr som det är med ett hus och trädgård. Dessutom ska vi nu sätta den nya finansiella planen för familjen.

Jag har funderat en del sen jag skrev inlägget om vår genomsnittliga utdelning och att vi kanske saknar struktur och tydliga mål. Budget för 2019 har vi gjort och den följer vi hyffsat.

Det jag är ute efter nu är en längre plan på cirka 10 år. Just längden påverkas mycket av åldern på ungarna och vi måste ta ett antal beslut om hur vi vill leva när vi gör en exit från arbetsmarknaden på riktigt. Utifrån det kan vi bestämma inriktning på våra portföljer.

Vi är långt ifrån fullinvesterade på börsen idag. När vi tog hem spelvinsten bestämde vi att inget i våra liv skulle ändras särskilt mycket. Förutom att tryggheten var säkrad. Vi började köpa in aktier i portföljen för nån hundratusen i månaden. Idag ligger vi på ca 20/80 aktier/räntor. Det drar naturligtvis ner genomsnittsavkastningen rejält. Men det spelar mig mindre roll. Det viktigaste är att bibehålla kapitalet och inte riska för mycket på börsen. Vi har varit sugna på att investera i andra alternativ istället, men har inte hittat något som känts bra ännu. Vi har kollat på fastigheter och onoterade bolag som letat efter investerare.

Nu reagerar säkert en del och menar på att Det alltid är bäst att vara fullinvesterad på börsen. Ja, det är möjligt. Men vi tycker den lite försiktigare linjen varit ganska skön i väntan på att vi sätter vår plan. Jag hoppas vi kan ta en del beslut den närmsta tiden och börja jobba med allokeringen av pengarna i vår portfölj.

Jag har märkt att vår riskvilja har minskat i takt med att kapitalet växt. Är det samma för er?2 kommentarer:

Slimis sa...

Hej Vardagsekonomi.

Själv har jag endast använt räntesparande då jag sålt av något innehav jag ägt och inväntat någon ny investering. I dagsläget känns räntesparande riktigt tråkigt då det inte ger någon nämnvärd avkastning. Vart lägger du ditt räntesparande och hur mycket avkastning ger det?

Vänliga hälsningar
/Slimis

Vardagsekonomen sa...

Hej Slimis. Eftersom vi fick in en väldigt stor klumpsumma när vi vann vår spelvinst så har vi delat upp kapitalet på väldigt många olika banker och institut för att ha insättningsgaranti.

Idag har vi pengar kvar på SBAB, LF och Forex. Räntorna ligger på mellan 0,5 - 1 % och med fria uttag. Inget upphetsande utan en parkering i väntan på investering.

Tack för din kommentar.