tisdag, februari 26, 2019

Raketjakt och omviktning

Även om det börjar våras på hemmaplan så längtar jag verkligen efter vårens ankomst på riktigt. I södra Sverige har vi nu börjat få en försmak på varmare väder. Därför känns det också nice att vi nu bokat en resa till Mallorca i maj.

Kanske inte den tiden på året jag vill åka iväg egentligen, men av olika privata orsaker blev det så. För plånboken var det ett bra val då Tui har haft grymma rabatter och vår resa blev nedsatt ca 30%. Återigen är det en resa till Spanien, vilket är bra för språkkunskaperna som kan praktiseras ytterligare.

På börsen kan jag bara konstatera att portföljen närmare sig ATH och den sättning vi hade i höstas är nu nästan helt upphämtad. Det här varit en bra träning att se hur man mentalt reagerar när ett par hundratusen kronor i värde försvinner. Jag är nöjd med min egen reaktion som varit ganska liten. Jag fokuserar istället på vilken utdelning som genereras från portföljen i kronor räknat. På så vis kan jag intala mig själv att värdet är ointressant.

Själva innehållet i portföljen försöker jag renodla ytterligare och säljer av innehav som är för små, har för låg direktavkastning eller känns ointressanta. För likviderna är tanken att köpa mer skog i form av SCA och Holmen samt mer investmentbolag i Kinnevik, Lundbergs och Investor. Kanske inte de mest upphetsande valen just nu, men passar bra in i portföljen.

På de mindre listorna letar jag just nu efter en ny raketkandidat. Jag vill hitta ett bolag som har ett case i en intressant bransch och som ännu inte fått det stora lyftet. Jag har nu satt ihop en bruttolista med ett tjugotal bolag. Nu går gallringen vidare enligt min egen strategi som jag har för att hitta nya vinnare. En mycket viktig del är att gå igenom ägarlistan. Det kan finnas duktiga privata investerare eller olika investmentbolag eller fonder. När jag stöter på en sån ägarbild är det klart mycket mer intressant att gräva vidare. Jag lägger också en del tid på att gå igenom olika forum för att läsa andras bild och inställning till bolaget. Allt sammantaget gör att bruttolistan reduceras ner.

Min senaste raket, som jag också rekade i bloggen är Maha Energy, som har haft en fin utveckling. Jag tror ändå att bolaget har mycket mer att ge och vågar inte sälja. Kolla gärna själv in bolaget, men se detta inlägg som ett uppslag och inget investeringsråd.

När jag väl har vaskat fram två, tre slutkandiadater delar jag med mig av dessa till några nära vänner som också är börsintresserade. Därefter kan vi diskutera tillsammans för- och nackdelar med bolagen innan vinnaren utses. Denna strategi har varit framgångsrik tidigare och jag tror vi ska lyckas igen.

Hur gör du för att hitta börsvinnare?

Inga kommentarer: