tisdag, november 17, 2020

Rasism på H&M?

Det har blivit en del skriver angående Aftonbladets nyheter om rasism på H&M. Det handlar om att personer fått olika bemötande när de skulle göra en retur utan kvitto baserat på deras utseende och bakgrund.

För jäkligt ropar mediadrevet och även jämställdhetsministern försöker plocka mediala pluspoäng och stämmer upp i klagosången. Nästa steg är väl att H&M gör offentlig avbön och skickar alla anställda på moral- och etikkurs. Gott så eller?

Nja, den som inte blint litar på sossebladet utan kan tänka ett varv själv kanske har en annan fundering. Så är det för mig i alla fall.

Antingen har H&M otydlig värdegrund och anställer rasister eller har de otur och anställer rasister. Eller så kanske det är något annat.

Det KAN vara så att butikspersonal under lång tid märkt av en tydlig trend bland en del av befolkningen att oftare försöka göra returer och byten utan kvitton. Åberopa öppet köp trots att tiden gott ut osv.

Jag känner butikspersonal som oberoende av varandra vittnar om detta tillvägagångsättet. Lek då med tanken att du år efter år ser detta mönster och problem upprepa sig. 

Då KAN det bli så att personalen uppträder på detta vis utan att de själva är uppmärksamma på det eftersom de stött på samma situation, tråkiga diskussion och problem tidigare. 

Det jag vill belysa är att det alldeles för ofta försöker bildas opinion genom media som bygger upp ett drev som till slut inte går att värja sig emot. Sen kan det handla om vad som helst - man måste ALLTID själv tänka kritiskt. 

Bäst just nu: albumet "En cool jul" av Svante Thuresson

Sämst just nu: mediadrev

3 kommentarer:

Snålgrisen sa...

Kan tyvärr vara beredd att hålla med dig om att de antagligen märkt den "trend", som Aftonblaskan med flera ihärdigt låtsas som om den inte finns. Resultatet av detta blir väl antagligen att man drar alla över en kant. Jag behöver inte gå längre än till mig själv...speciellt när jag försöker sälja saker på Blocket eller andra platser. För att inte heller tala om allvarligare incidenter i trafiken. Har på 25 år haft 3 allvarligare incidenter där en annan bil betett sig galet mot mig, i samtliga fall har föraren varit ej svensk.

Min salig fader hade en affär runt 90-talet och jag har aldrig sett han så vansinnig som när ett visst klientel kom till affären, och skulle byta varor som hade "gått sönder", ha en massa extra som kompensation, och snackade och tjatade osv. Han hade ett gott tålamod men ibland brast det. Den enda stölden någonsin i butiken skedde även den av ett visst klientel. Slump? Ta en titt i landets fängelser eller i Efterlyst...

Anonym sa...

Nu är det faktiskt såhär att de enda om är brottsbenägna är de som har bott i det här landet i generationer, att säga något annat är hets mot folkgrupp.
Enligt Aftonbladet finns det problem, och det är med ursprungsbefolkningen som inte integrerar sig. Förresten, hur går det med dina egna språkstudier i språk som talas i afrikanska länder - om du inte talar dessa språk eller åtminstone förstår dem är du rasist.

Anonym sa...

Många års erfarenhet av invandrartäta områden, vet hur tongångarna kan gå. Har dealat med ett antal människor som har försökt lura till sig fördelar/saker på olika sätt av dumma svennar. helt klart att solidariteten till samhället inte finns på samma sätt utan den är förbehållen gruppen, klanen, ett tankesätt som urholkar det system som de gärna använder sig av, inget som är lika vanligt bland svenskar. Jag har inga fördomar är bara vis av erfarenhet.

Sen måste man ju alltid tillägga att det finns de som är bra också men invandringen har kostat mer än vad den smakar. Tycker mest att det är oändliga diskussioner och problem som man är innerligt trött på och vill inte bli påtvingad något som jag inte känner mig hemma i t ex integration. Har bott i invandrartäta områden i ett antal år och anser att Sveriges invandringspolitik skulle stramas åt med tumskruvar, vi har fått tillräckligt med problem för lång tid framöver.