söndag, oktober 11, 2020

Maxa förtjänsten av jultidningarna

Till pappa Vardagsekonomis stora glädje har barn 1 ett intresse för ekonomi och försäljning. Varje år säljs det majblommor och jultidningar, vilket jag gladeligen uppmuntrar.

Många föräldrar suckar över jobbet och att det inte blir något av det. Skitsnack säger jag. Låt mig ge ett exempel från årets försäljning av jultidningar.

Viktigast av allt är att vara först på plan. Samma dag som materialet från förlagen kommer är barn 1 på banan och mutar in sitt område. Det blir besök i kvarteret hos de som vi känner och de som köpt tidigare år. På så vis är de paxade som köpare och tackar nej till andra barn som kommer. 

Nu till tricket som gör det värt arbetet, vilket är att välja kontanter istället för premier som förtjänst. I år såldes det för 4 900 kr vilket rakt av ger 1500 kr i förtjänst till barn 1 från förlaget, men det är nu som pappa kliver in i matchen.

Det förlag vi sålde för i år har en stege som säger att maxtaket för försäljning är 14 899 kr, vilket ger 12 000 kr i förtjänst. Eftersom barn 1 sålt för 4 900 kr redan så kan vi själva "köpa" saker till ett värde av 10 000 kr och når då max  försäljning på 14 900 kr, vilket ger en förtjänst på 12 000 kr. Vinsten blir då 12 000 kr - "betalning" för egna saker med 10 000 kr = 2 000 kr netto i förtjänst till barn 1.

Summan blir alltså att barn 1 får 2 000 kr i förtjänst istället för 1 500 kr och vi får saker för 10 000 kr helt gratis. 

Det finns faktiskt en hel del prylar som är vettiga att ha själv eller att ge bort som present. Det brukar bli strumpor, shoppingkassar, knivar, ljus, doftstickor, julalbum och lite annat. Förra året blev det ett gäng brandfiltar och vetetofflor som hamnade i presentlådan som i år kompletteras med överlevnadsarmband. 

Beroende på hur mycket man säljer till andra skulle naturligtvis upplägget kunna genomföras mot fler förlag. Sälj, sälj, sälj!


1 kommentar:

Aktiepappa sa...

Hehe, vilket lifehack! Visst är det kul när man ser att barnen är drivna och jobbar i så unga år? Hoppas det håller i sig för då kommer du definitivt ha en liten vinnare där!

Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier