söndag, oktober 18, 2020

Fy fan för Foodora

Har precis läst ett intressant reportage i HD/Sydsvenskan om det snabbväxande gigföretaget Foodora. Min enda kommentar är fy fan.

Jag kan inte se att Foodora har många kunder som är över 35 och därför undrar jag om 90- och 00-talister världsmästare i dubbelmoral? Denna söndercurlade generation som ska äta veganmat, åka på elcykel (nej, det är inte att cykla- snarare att jämföra med att köra moped), voia (vad är det för jävla ord?) och klä sig i ekologiska klimatneutrala kläder. 

På ytan ska allting vara så jäkla perfekt och pretentiöst, men hur kan de utnyttja en modern tids slavar som sliter för Foodora? 

Reportaget målar upp en bild som går tvärt emot vad man kan förvänta sig av en arbetsgivare i Sverige år 2020. Foodora förlänger och kortar pass som de vill utan att fråga givaren. Tackar du nej riskerar du att få sparken. 

Varje månad kontrolleras att du cyklar tillräckligt snabbt, inte pausar eller väntar för länge nånstans. Gör du det får du sparken. Du får själv fixa cykel och se till att den är hel och fungerar. Drömlönen för detta jobb är 70 kr per timme oavsett om man jobbar dag, kväll eller helg. 

Hemkörning av tex pizza är ingen nyhet och den tjänsten kan jag till viss del "acceptera", men hur kan människor betala en hundring för att få en påse chips och lösgodis hemlevererat? Vad är det rent ut sagt för lata divor som inte ens orkar handla sån onödig skit själv?

Är detta framtiden på arbetsmarknaden att utnyttja människor på detta viset? Är det framtiden att människor blir allt latare och köper vilka tjänster som helst för att man själv är för lat?

Inte konstigt att min cynism blir allt starkare...


4 kommentarer:

Aktiepappa sa...

På frågan om 90- och 00-talisterna är världsmästare i dubbelmoral så är antagligen svaret ja.

Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

Vardagsekonomen sa...

Trodde nog att det skulle komma en motreaktion i kommentarerna, men icke.

AndreasD sa...

Vilka är det som ansvarat för att uppfostra dagens unga? Är det ändå inte äldre generationer?
Vilka generationer har stiftat och har makten att låta dylika företag få existera? Är det 00-talisterna som sitter i riksdagen och tillåter det fortgå med slavkontrakt?
Är det yngre som år efter år röstat igenom politiker som destabiliserar landet?

Man skyller väl ändå inte på hunden om den hoppar och skäller, utan problemet ligger främst hos hundägaren som misslyckats.

Hittade detta inlägg av en slump genom sparos blogg och trodde det skulle hivas en känga över foodora, men nej, inlägget handlade om hur foodora är 90 och 00-talisternas fel. Snacka om short curcuit i logiskt tänkande.

Hur bitter får man vara?

Vardagsekonomen sa...

Hej Andreas. Kul att du hittat hit! Hur är det med hönan och ägget? Hade Foodora överlevt utan kunder? Vilka är det då som driver på att denna typ av företag kan existera?

Jag gillar verkligen inte Foodora och tänkte att rubriken är rätt talande i sig. Någon mer utveckling i saken tänkte jag inte behövde.

Jag delar helt din uppfattning om vilka det är som röstat fram de beslutsfattare vi har idag. Sverige har länge varit ett sluttande plan.

Bitter? Nja, snarare realistisk cyniker!

Fortsätt gärna läsa och kommentera framöver.