måndag, augusti 17, 2020

Överlever samhällskontraktet?

Jag kan fortfarande minnas diskussioner om skatt som vuxna hade när jag var liten. Det var något abstrakt (fast då visste jag inte vad abstrakt betydde såklart...) och gick inte att förstå vad skatt är. 

Då fick jag förklarat att alla vuxna betalar en del av sin lön till landet Sverige. Denna peng ska sedan räcka till alla gemensamma saker som, sjukhus, skola, ålderdomshem osv. Då gick det att förstå. 

Samtidigt som alla kände sitt ansvar var det lite sport att försöka få till en kreativ deklaration och få tillbaka på skatten. En del kunde lyckas att få tillbaka några tusenlappar för sina fantasifulla avdrag. Skatteplanering var närmast ett skällsord och var något som bara de rika i högern sysslade med och det var fult. 

Ja, du har säkert förstått att jag växte upp i ett socialdemokratiskt hem. Inget fel på det och jag kan idag sakna dessa enkla grundläggande regler. Var och en arbetar och gör rätt för sig. Blir man drabbad av sjukdom eller arbetslöshet så får man ersättning för att klara sig till man börjar arbeta igen. Enkelt!

När det finns detta grundläggande samhällskontrakt på plats känner man att viljan att betala skatt finns där. 

Hur är då upplevelsen i Sverige år 2020? Samma sak? Nej, knappast. 

Faran med att uppleva att man inte får något tillbaka för sin betalda skatt gör att viljan att göra rätt för sig sjunker. 

Själv tror jag att det är precis detta Sverige står inför. De som har tillräckligt med pengar kommer att flytta från landet och ta sina skattepengar med sig. De som inte har råd ännu att flytta kommer att kämpa för att ta sig härifrån. 

Blamd de som stannar i landet kommer viljan att betala skatt sjunka alltmer. Det kan då leda till att man försöker vara mer sjukskriven, inte ha bråttom att lämna arbetslöshet, jobba svart osv. Den negativa spiralen kommer i ett sånt läge bara att accelerera och förvärra situationen. 

Går det att göra något då? Jag är väldigt skeptisk, men om det ska gå måste alla uppenbara felaktigheter rättas till.

För det första behövs en ny folkräkning. Den måste vara fysisk och innebära att man finns på sin hemadress och legitimerar sig och lämnar fingeravtryck. Bara genom att legitimera sig räcker inte då man kan finnas på en annan hemadress vid annat tillfälle. Måste finnas fysiska bevis som tex fingeravtryck.

Det ska inte heller gå att skriva sig hur många vuxna som helst på en adress. Det måste finnas en rimlighet. Det kan inte bo fler än 4-5 vuxna i en tvårumslägenhet. Allt däröver måste ses som orimligt. Till och med 5 vuxna i en tvåa är mycket. 

Vidare måste det ske en samordning mellan alla myndigheter i Sverige. Det kan inte råda sådan sekretess att den ena handen inte vet vad den andra gör. 

Jag gillar förslaget att införa en utbetalningsmyndighet som står för alla utbetalningar från staten. Då kan inte samma person få dubbla utbetalningar. 

En gång om året borde det också vara obligatoriskt att fysiskt bekräfta att man lever genom att besöka en myndighet, bank eller liknande som bekräftar vidare till utbetalningsmyndigheten. Då går det inte för anhöriga att ta över ersättningen som avser en avliden person. 

En felaktigt tillskansad krona från samhället är en stöld från övriga medborgare och det måste få ett slut innan det är för sent. Dagens naiva inställning till allt detta fuskande måste brytas. Snart är det för sent. 

5 kommentarer:

Ekonomisk Frihet Nu (p) sa...

Håller med full ut. Har brett umgänge över många olika nationaliteter.

Kan bekräfta att skattemoral och vilja att bidra är bedrövlig. Viljan att lära sig hur man utnyttjar och mjölkar systemet är ofta större än strävan efter att lära sig språket och skaffa sig utbildning och jobb.

Gällande folkräkning är du inne på något. Nödvändigt för att skapa kontroll och en uppfattning om vilka som befinner sig i landet så krävs en ny folkräkning där man mot fingeravtryck blir registrerad och får tillgång till sjuktvård och bidrag. Följt av random kontroller att folk som rör sig på stränder och i städer.

Låter kanske inte som ett så trevlig samhälle, men bättre ta dessa åtgärder nu än ett desto otrevligare samhälle i framtiden.

Förhoppningsvis kan man använda COVID som argument även här och flytta fram positionerna.

Personligen som stor skatteinbetalare öppnar jag upp och har en eventuell exit i bakhuvudet.

(Passade för övrigt på att lägga till din blogg bland de jag anser hålla hög kvalitet=).

Mvh ekonomisk-frihet-nu.blogspot.com/

Casper Karlsson sa...

Jag håller med, har inget emot att betala skatt. Detta land har gett mig tex en utbildning även fast inga pengar fanns från familjen, jag har sedan fått ett helt OK jobb och ”gör rätt för mig”.

Däremot sticker det i ögonen när man själv tycker att man gjort allt rätt, inte belastar samhället och samtidigt ser hur andra bara ska ha och ha istället för att ta sig i kragen och lösa sina egna problem. Många tror jag behöver ha en spark i arslet och för att inse att man faktiskt har skyldigheter och inte enbart rättigheter.

Att dessutom se hur kärnverksamheten fallerar medans vi har ett av världens största skattetryck gör att man blir frustrerad. Skattepengar slösas helt enkelt bort!

Som du säger, detta är en farlig utveckling som sakta leder till att dom som gör rätt för sig faktiskt börjar fundera på plan B d.v.s. emigrera, vilket är det sista vi behöver

Tror man behöver se över vårt system från grunden då det har börjat växa åt alla håll. Göra sig av med myndigheter och gallra rejält. Som du säger, alla utbetalningar borde komma från ett ställe för att undvika fusk.

Casper

Vardagsekonomen sa...

Hej EF. Kul att du uppskattar min blogg. Jag har själv lågt till din och det ska bli kul att följa din resa.

Finns mycket att göra i Sverige och få känner sig kallade!

Vardagsekonomen sa...

Hej Casper. Tack för kommentar. Ibland kommer man till en punkt där det inte är lönt att beskära busken längre utan det är bara att gräva upp och plantera en ny. Vi är där nu i Sverige.

Bilmek sa...

Sist på bollen, har just hittat din blogg och vill tipsa om något. Svenska staten läcker skattemedel som ett såll. Det finns upplägg man inte trodde var möjliga, att bo i andra delar av världen men samtidigt få ut bidrag som migrant i Sverige. Såg en intervju med en utlandssvensk på SwebbTV i november förra året som beskrev problemet och hur "asyladvokater" gör detta möjligt. Enda sättet är att införa utbetalningsmyndigheten som du säger OCH införa personlig uthämtning av ersättning månadsvis. Ditt förslag med att göra kontroller årligen kan kringgås genom att berörda då (via sina svenska samarbetspartners) hinner åka tillbaka för att visa upp sig lagom till kontrollen.

Det är en sorglig utveckling. Att ta bort alla bidrag i samhället och ersätta dem med ett enda, ett socialbidrag som utbetalas personligen på plats vore en drastisk men effektiv lösning. Ett annat alternativ vore att ge bidrag i form av annat än kontanter, som direktavdrag på hyran om du visar upp legalt hyreskontrakt eller som matkuponger för mat.

Här är länken till avsnittet.

https://www.swebbtv.se/blogg/376-lordagsintervju-67-med-christer-bigander-om-tv4-fake-och-asylbedragerier