onsdag, mars 13, 2019

Vad händer om jag dör? Ekonomiguide för familjen.

I vår familj är det jag som sköter merparten av jobbet med vår portfölj och placeringen av vårt sparkapital. Jag har själv full koll på  vilka pengar som finns var, i vilken depå och i vilken bank eller plattform. Samma sak är det med våra försäkringar för både liv, olycksfall och saker samt vårt pensionssparande.

Under en längre tid har det här gått och gnagt i mig. Jag har frågat mig själv vad som händer om jag dör eller är med i en olycka och blir medvetslös eller skadad på något vis. Kommer min fru då åt våra konton? Kan hon ha koll på vilka försäkringar som faller ut osv? Med tanke på att vårt upplägg spänner över många olika banker och försäkringsbolag är det inte enkelt att ha full koll. Hon är insatt i det mesta, men ofta är det jag som har inloggningar och personliga kontakter. Hur säkerställer jag att hon kommer åt denna information? Vad händer om vi båda går bort samtidigt? Vem kan då reda ut allt?

Det jag kom fram till är att vi behöver en total guide med innehållsförteckning över de olika områdena och information ned på detaljnivå.

Samtidigt som jag gjorde guiden passade jag på att gå igenom våra olika försäkringar och städa bland dessa. Hur gjorde jag då? Nedan ser du steg för steg hur jag gjorde guiden.

1: samla ihop alla papper hemma och börja lista upp vilka olika försäkringar som finns.

2: ring runt till alla dina försäkringsbolag och fråga vad som ingår, vad de olika momenten kostar, villkor mm.

3: bestäm er för vilka försäkringar ni behöver. Det finns många olika nivåer man kan ha så det gäller att sätta in sig i villkoren. Det finns bra information på nätet hur man kan tänka och vad man behöver beroende på hur en ens livssituation ser ut. Läs på!

4: säg upp, nyteckna, stuva om efter beslut i punkt 3.

5: notera i ett dokument uppgifter om försäkringarna enligt tex följande: försäkringsbolag, försäkringsmoment, ev speciella villkor, pris, kundnummer, kontaktuppgifter.

6: efter denna uppställning var klar gjorde jag samma sak med våra banker och depåer. En fullständig förteckning enligt följande:
Bank, depånummer, namn på de olika kontona, kontaktuppgifter till bankmannen, inloggningsuppgifter.

Sammantaget finns det nu en total översikt över både sparande och försäkringar. När väl inventeringen är gjord är det enklare att se till att göra uppdateringar löpande för att på så vis alltid ha en aktuell sammanställning. Dessutom är det en bra hjälp när det är dags för den årliga översynen av sina försäkringar.

Sammanställningen finns utskriven i pappersform och ligger tillsammans med övriga viktiga papper i kassaskåpet. Dessutom finns digitala kopior på våra datorer. På så vis kommer vi åt informationen och går vi båda bort samtidigt så hittas den när kassaskåpet öppnas.

Hur har ni gjort med er ekonomiska information inom familjen? Hur ser ni till att informationen finns tillgänglig?

2 kommentarer:

Anonym sa...

"..OM jag dör..", jag vet inte om du människa eller inte, så om du inte är en robot som lever i en dator så.....tadaaaa...kommer du att dö.

Om det är så att du har dödsångest och det är det faktumet som ligger bakom den freudianska formuleringen, ja då är du knappast ensam i världshistorien. Frågan är kanske snarare: vad är det som gjort att du funderat på detta på sistone?

Vardagsekonomen sa...

Haha, spot on. Rubriken borde givetvis innehålla "när" istället för "om".

Det är inget som hänt just nu utan något som jag borde åtgärdat för länge sedan, men först nu fått tid över till att fixa.

Kul att du läser och kommenterar.