fredag, mars 15, 2019

Ekonomiskt oberoende vs ekonomiskt fri

Jag tycker mig se en trend att det skrivs mer och mer i olika media om fenomenet FIRE, att bli ekonomiskt oberoende, att göra en exit osv. Häromdagen skrev Micke på Sparo ett inlägg om inflation i FIRE, vilket föranledde detta inlägg. 

Idag finns det drösvis av definitioner på begreppen ovan som alla har det gemensamt att det handlar om att kunna sluta arbeta och äga sin tid. Som du vet finns det drösvis med bloggar i ämnet och det verkar som de flesta har olika definitioner på vad det innebär att vara ekonomiskt oberoende. 

För mig är det stor skillnad på att vara ekonomiskt oberoende och att vara ekonomiskt fri. Givetvis sätter var och en upp sina egna definitioner och mål. Jag tänker att oberoende är man om man har obegränsat med resurser och kan köpa precis det man vill ha utan att göra några uppoffringar. Till denna kategori av människor klassar jag inte många personer. 

En annan sak är det att vara ekonomiskt fri. Då är man enligt min definition utan behov av att arbeta. Man klarar av att leva ett normalt liv som man är nöjd med och kan göra det man vill. Till denna kategori kan man räkna in betydligt fler personer. 

Vad är det då som driver på utvecklingen av denna trend? Varför vill fler och fler kunna dra sig tillbaka för att på olika vis leva på sitt kapital? 

För egen del handlar det om att kunna välja att göra det jag vill. Jag vill kunna spendera så mycket tid som möjligt med mina barn nu när de är små. Det kommer en dag när de klarar sig på egen hand och vi som föräldrar spelar en mindre betydande roll. Däremot är vi behövda nu och har en fantastisk möjlighet att investera i relationen med dem, vilket kommer att stärka våra band för resten av livet. 

Istället för att jobba på i full fart tills målet nås väljer vi att redan börja trappa ner. Tanken är att jobba det som behövs för att tjäna in den årsinkomst som vi har bestämt enligt vår plan. Det känns som en fantastisk möjlighet att kunna testa på livet som "delpensionär" redan nu.

Hur tänker du?2 kommentarer:

kronantillmiljonen.se sa...

Så roligt att ha dig tillbaka Vardagsekonomi! Var precis inne på din blogg och ser att du är tillbaka. Galet kuL! :D Du finns med i dagens veckorapport

Vardagsekonomen sa...

Hej Ktm. Kul att du gillar bloggen. Ja, efter en för lång paus är jag tillbaka igen. Tack för kommentar. Ha det fint.