söndag, mars 10, 2019

Rätt låt vann, tyskköp och buffertuttag

Så var Melodicirkusen över för i år. Iallafall den (in)hemska upplagan. Säga vad man vill om Björkman och hans entourage, men skapa uppmärksamhet och rubriker i spåren av tonartstornadon kan de.

Finns inte mycket att tillägga om vinnaren Lundvik i år. Solklar etta. Egentligen gick han hem med alla medaljerna själv och näst bästa bidrag blev fyra. Att plocka alla tolvpoängare från jurrygrupperna är respekt och har aldrig tidigare hänt. Sen kryddar han med att få flest poäng även när folket röstade. Ungefär som att göra hattrick i fotboll och sen följa upp med ett hole in one på golfbanan.

Annars kan jag konstatera att veckan gått i kostnadens tecken. Jag har äntligen blivit färdig att handla in en del prylar i kölvattnet av Nedsläckt land, programmet som skapat en mindre hysteri av preppning. Jag tänkte göra ett längre inlägg i veckan kring vad jag handlade, var någonstans, priset och min egen uppfattning om produkten. Det har blivit både prylar och mat. Känns skönt att leva som man lär och äntligen kompletterat med det vi saknade.

På börsen blev det att säga auf wiedersehen  till zwei innehav i veckan för att ge plats åt några nya Deutsche vänner. Det var gratis courtage på flera europeiska börser och även om kronan sjunkit som en svensk herrskidåkare på slutvarvet så var det läge att bredda portföljen. Nu var det FM Mora Mattsson och Trelleborg som åkte ut. Båda drar ned snittet för direktavkastningen i portföljen och var innehav jag egentligen inte är så förtjust i. In kom istället RWE, Muenich RE, BASF, Bayer och Fresenius Medical. Återstår att se om det blir ett lyckokast.

Av någon anledning brukar våren vara den dyraste perioden under året för oss. Kommer bli samma sak i år igen. Vi har några kostnader som sticker ut rejält. Det behövs nya däck till den ena bilen (japp, du som är hardcoresparare kan svära nu. Vi har två bilar...). Stora tösen behöver en ny cykel och sparkcykel (du kan fortsätta svära). Vi har beställt taktvätt på huset ( är för höjdrädd för att göra det själv) och underhållsspolning av avloppet.

Alla punkter är viktiga för oss och behöver genomföras. I vanliga fall brukar vi ta denna typ av kostnader under punkten övrigt och betalas direkt av lönen utan att använda bufferten. Men eftersom Herr Vardagsekonom inte påbörjat ett nytt konsultuppdrag ännu är intäkterna nära nog 0. I princip alla gamla intäkter i bolaget är investerade i bolagets kapitalförsäkring och jag vill inte sälja några aktieinnehav. Därför kommer vi att behöva lyfta lite kapital från bufferten. För en snålvarg som mig är det naturligtvis mentalt jobbigast. När jag börjar jobba igen är fokus att återställa bufferten igen.

Vann rätt låt? Köpte du aktier för gratis courtage? Är våren dyrare för dig också?

2 kommentarer:

Snålgrisen sa...

Ja den låten som vann var helt okej, med duktig artist men inte riktigt min smak...

Det som däremot chockade mig var vilken låt som kom tvåa, både frun och jag var överens om att den knappt hörde hemma i mello, möjligtvis i Talang. Han sjöng inte bra helt enkelt. Obegripligt

Vardagsekonomen sa...

Lundvik är duktigt och förhoppningsvis så går det bra för honom i Eurovision.

Den killen är väl hypad i media och uppbackad med rätt kontakter från Bagge och Ingrosso antar jag.