måndag, september 25, 2017

Procentuell avkastning - betyder det något?

Jag har funderat ett tag på de %-satser som visas för depåerna på Avanza eftersom jag märkt att jag blir så besviken på dem.

Vad menar jag med detta? Jo, för barndepåerna är den totala avkastning 4,95% på 30 månader respektive 5,79% på 15 månader. Det är ju inte något imponerande facit tycker jag. När jag då lägger till parametern insättningar blir bilden en annan.

Vi har sedan mångmiljonvinsten i våras ökat på insättningarna rätt markant. Tidigare var det enbart barnbidrag och flerbarnstillägget som sparades månadsvis på totalt 2200 kr. Till detta kom extra insättningar av tex födelsedags- och julklappspengar. De nya pengarna från vinsten har inte hunnit arbeta speciellt länge för att ge avkastning.

I takt med att insättningarna ökat har samtidigt fegisnivån ökat. Numera är det en klassisk buy and hold-strategi som gäller. Jag har en speciell tanke kring framtida förvaltningen av detta kapital och hur det så småning om ska delas ut, men det tänkte jag återkomma till i ett annat inlägg.

Jag försöker generellt att sluta tänka på portföljvärde och avkastning och istället fokusera på utdelningarna. Eftersom strategin är att behålla innehaven är det egentligen ointressant vad portföljerna är värda. Det viktiga är ju nivåerna på utdelningarna som fås. Jag vet bara att det går att se framtida utdelningar på Avanza i Kontoöversikten. MEN varför skulle man inte kunna se detta per aktie när man är på respektive konto. I den översikten syns ju mycket annan fakta.

Hur tänker ni kring avkastning? Saknar ni också någon översikt av kommande utdelningar?

Allt gott!

4 kommentarer:

Slimis sa...

Jag föredrar att hitta aktier som har potential att både stiga i värde samt har bra utdelning. För att hitta dessa aktier krävs tillfälliga problem eller oroligheter om framtiden för företaget. Risken kan också vara att man köper ett dåligt bolag och av den anledningen är aktien billigare. Bäst avkastning har jag haft i Handelsbanken aktien då investerare var orolig för diverse grejer 2016. Då fick jag en rejäl uppvärdering av bolaget och sålde med fin vinst. Har dock köpt tillbaka en del aktier då jag vill äga bolaget på sikt. Givetvis hoppas jag på samma sak i H&M framöver. Köper jag istället Axfood ser jag mer en stabil utdelning men inte så stor potential i kursuppgång. Men de mer pengar man har så kan man ju acceptera en lägre avkastning genom lägre risk. Men för egen del tar jag lite mer risk för chans till lite bättre avkastning. Skulle mina affärer börja gå helt åt skogen kommer jag gå över helt till indexinvesteringar. Men det är som sagt ett andra alternativ även om jag redan äger en del indexfonder.

Mvh Slimis

Vardagsekonomen sa...

Jag har också filosofin att det ska vara stabila bolag med tillväxt, men vill kunna sluta stirra på svängningar i depåvärdet och istället fokusera på den förväntade utdelning depån har.

Tror det blir jobbigt annars att hantera svängningar i portföljen med många tusenlappar om dagen.

Gillar också att gå emot strömmen lite och handla på dåliga nyheter och i oroliga tider. Då gäller det bolag som SHB och HM som du nämnde tex.

Tack för kommentar och allt gott!

Anonym sa...

Har klagat på Avanza att man borde kunna se preliminära utdelningar för utländska aktier. Sen har jag även klagat på att filtren för transaktioner är otillräckliga när vissa företag gör splittar istället för rena utdelningar som t.ex. Betsson, HiQ med flera. Dessa utdelningar går inte att fånga upp och summera på något bra sätt i webben, utan då får man exportera till excel.

Bryr mig inte så mycket om värdeutveckligen, då blått i vårat fall betyder dyrare, och rött betyder rea. Sen måste man ju hålla koll på sina högyieldare så de inte konkar eller sänker utdelningarna. Stabila tråkaktier kan man ju låta sköta sig själv under längre tid...

Vardagsekonomen sa...

Ja, Avanza kan förbättra en del. Nu blir det ju excel istället.

Håller med dig att det är ett bra sätt att tänka på kring kursrörelser.

Tack för din kommentar.