Börsen går bra, arbetslösheten är låg och bostadsmarknaden är stark. Varför är bostadsmarknaden så stark och vad tror jag framöver har jag fått frågan om.
Om man funderar i det stora hela så har faktiskt det satsats en hel del skattepengar som bidragit till den här utvecklingen. Gå tillbaka 10 år se på alla politiska stimulanser. Ett urval: jobbskatteavdraget, rot och rut, fastighetsskattens borttag. Vad är det då som egentligen hänt? Jo, min upplevelse är att de som har det bra fått det ännu bättre. Jag kan ta vår familj som exempel.
Vi köpte vårt hus 2008 och då hade vi en helt rörlig ränta på 4,95% som steg till 5,25% innan Ingves & Co började sina räntesänkningar. Jag minns fortfarande att jag satt i bilen när Ekot trumpetade ut att räntan sänktes med hissnande 170 punkter.
Moderaterna gick till val 2006 med parollen att det skulle löna sig att arbeta. Sedan fortsatte avdragen att avlösa varandra och det har gett ordentlig skjuts i plånboken. Förra året var jobbskatteavdraget värt över 26 000 kr per år för min del.
Efter det att vi köpte huset har vi renoverat en hel del. Mycket av jobbet har jag gjort på egen hand, men till större renoveringar har vi anlitat hantverkare och använt rotavdraget. Vi har bytt tak, satt in nya fönster, nya badrum, ny el och satt in kamin. Det sammanlagda rotavdraget för dessa arbeten överstiger 100 000 kr.
Vad har då detta för betydelse i samhället i stort och för bostadsmarknaden? Jo, med högre nettolöner (jobbskatteavdrag) och lägre pris på pengar (räntan) så blir så klart köpkraften större. Alltså har du möjlighet att betala mer för en bostad idag. När det samtidigt infördes rotavdrag så sänktes ju också kostnaderna för att renovera, vilket i sin tur minskade den totala kostnaden för att köpa en bostad och få den i acceptabelt skick. Inköpspris + renoveringskostnad = total kostnad.
Detta har stor påverkan på efterfrågesidan. En ytterligare bidragande orsak är hur stor efterfrågan är. Jag har tidigare varit inne på det här. Med en växande befolkning så ökar också antalet potentiella köpare.
Eftersom det råder bostadsbrist i landet och byggbehovet är stort så kommer efterfrågesidan att fortsätta vara större än utbudet även framöver. Dock kom ju Peter Eriksson med ett förslag om att sänka reavinstskatten för fastigheter, den så kallade flyttskatten, för att sätta igång flyttkarusellen.
Jag tror dock inte detta hjälper. Låt mig ta ett exempel. Våra grannar är i 75-års åldern och bor i ett hus med ett par hundra tusen i lån. Den totala ”hyreskostnaden” i huset är långt under hyreskostnaden för en trerumslägenhet. Vad skulle driva dem att flytta? Det de inte orkar med att sköta i form av städning och trädgårdsskötsel kan de köpa in med rutavdrag för en tusing i månaden och ändå är det billigare för dem att bo kvar.
Det som driver priserna enligt mig är att det är omöjligt att höja räntan till tidigare nivåer, för litet nybyggande av bostäder och växande befolkning. Detta tillsammans med övriga stimulanser ovan leder enligt mig till en fortsatt stabil bostadsmarknad.
13 kommentarer:
Som jag skrev i ditt tidigare inlägg så håller jag med i ditt tänk. Staten har skapad en marknad som är svår att ändra nu då den driver stora delar av ekonomin och som sagts tidigare aå blir det effekt även av små räntehöjningar.
Jag tror dock att en sänkning av reavinsten skulle kunna hjälpa rörligheten lite. Jag själv tex som har som mål att sluta jobba om 4-7 år skulle kunna tänka mig att bo mindre. Tyvärr skulle vinstskatten äta upp så mycket att jag inte skulle bo så mycket billigare i slutändan om jag flyttade till mindre. Även pensionärer skulle då tjäna mer att flytta till lägenhet från villa tex.
Mvh / Frihetsmaskinen
Ja, vi tänker lika kring detta.
Det här med sänkning av reavinstskatten kanske kan ge effekt, men hur ska den finansieras? I så fall var väl förslaget att fastighetsavgiften ska täcka det? Då är ju frågan hur den ska sättas? Ska taxeringsvärdet styra fullt ut blir det dyrt för de i högtaxerade hus. Det kan bli en skev effekt och samtidigt gynna prisbilden för lägre taxerade fastigheter. Detta är ett intressant ämne.
Tack Frihetsmaskinen för att du läser och kommenterar. Jag vill gärna lägga till dig i min läslista, men har inte klurat ut hur en sådan läggs upp. Kan du förklara?
Att öka rörligheten på bostadsmarknaden är både en fråga om ekonomi och att hitta lämpliga objekt. Min 91åriga svärmor bor tex kvar ensam i det hus de själva byggde på 60-talet. När maken för något år sedan flyttade in på serviceboende började hon titta efter lägenhet men upptäckt snabbt att utbudet på hennes bostadsort var praktiskt tåget noll.
Kravlistan var inga trappor före hissen, hyfsad balkong, gångavstånd till någon form av matbutik och inte fullständigt orimlig hyra.
Det är precis detta jag menar. Ska din svärmor flytta till en sådan lägenhet blir det en horribel månadskostnad. Säkert tre gånger högre än den hon har idag.
Tack för din kommentar och engagemang.
Jo, visst skulle svärmors hyreskostnad öka katastrofalt men det omöjligaste var att hitta en lägenhet utan trappsteg framför entrén eller före hissen........ Inte alls okänt problem där hon bor. Småsak för den som är frisk men flyttar man när man är gammal måste man räkna med att kroppen kanske som i hennes fall är betydligt äldre än hjärnan.
Tror det är väldigt vanligt att folk bor kvar längre än de själv vill bara för att bättre alternativ helt enkelt saknas alltså bara inte av ekonomiska skäl
Wow vilket otroligt informativt och välskrivet inlägg. Blir mäktigt imponerad.
Måste ha varit som en rejäl stöt i magen när räntan gick upp till nästan 6%...svettigt.
Vore kalas om du i något inlägg förklarar mer vad rotavdraget innebär för oss som inte har så stor koll. Är det något jag ska tänka på nu när jag köpt bostad eller är det rotavdraget som inte gäller längre?
Tack för en mycket läsvärd blogg!
Här är huvudet på spiken! Så kallade seniorbostäder finns det för få av. Produktionskostnaden för nybygge tar lång tid att hämta in. Det är inte ovanligt idag att dessa nya bostadsrätter kostar över 2,5 miljoner kr och ändå har en månadsavgift på mer än 5000 kr. Således mycket dyrare månadskostnad än befintigt hus.
Hej KTM. Kul att du uppskattar inlägget. Det var ju beställt av dig...
Jag var helt övertygad om att vi stod inför räntesänkningar och övertygade banken om att vi klarade av risken med helt rörlig ränta. Min svåger köpte hus samtidigt som oss och de var tvungna att binda 2/3 av lånet varav en del var på 5 år till ca 5% i ränta.
Jag kan förklara lite mer om rotavdraget i ett inlägg inom en snar framtid.
Allt gott!
Ja det är svårt att säga hur det ska finansieras :)
Man får gå in på layout, sen i vönstra fältet får man lägga till en blogglista där man sedan lägger in sina favoritbloggar genom att klistra in startsidan.
Mvh / Frihetsmaskinen
Aha, tack för tipset. Ska se om jag hinner testa senare.
Högra fältet menade jag ;) lycka till!
Skicka en kommentar