lördag, januari 14, 2017

Fastighetskrasch

Jag har funderat en hel del på vad jag ska tro om utvecklingen på fastighetsmarknaden framöver. Jag kan inte annat än vara optimistisk trots alla domedagsprofeter med Tor Borg m fl i spetsen.

Vad grundar jag detta på? Jo, ett antal parametrar som jag tänkte redovisa nedan.

Sveriges befolkning ökar och gör det snabbt att vi är bland de snabbast växande länderna i Europa. Redan idag har vi en bostadsbrist som på sina håll är ganska allvarlig. Det är inte bara i storstäderna utan även i mindre städer kan det vara väntetider på långt över 1 år för att över huvud taget få en bostad genom allmännyttan. Att då landet får fler invånare kommer ju knappast att göra bostadsbristen mindre.. Här kan du följa SCB:s Befolkningsräknare. Boverket räknar själva med att det behövs byggas över 700 000 bostäder fram till 2025. Är det ens realistiskt?

Idag är det ett gynnsamt arbetsklimat i Sverige. Antalet varsel är nere på den lägsta nivån på 10 år. Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska. Detta faktum driver naturligtvis också på prisbilden på bostäder.

Min sista parameter är det rekordlåga ränteläget i Sverige. Visserligen är de långa räntorna på väg uppåt väldigt sakta. Dock är det en viktig sak som skiljer Sverige idag jämfört med innan Ingves började sänka räntorna och det är hushållens totala skuldsättning som ökat under denna period. Vad betyder då detta? Jo, inom Makroekonomin är räntan ett vapen att besegra inflationen med. När inflationen är för hög så höjs räntan för att kyla ned ekonomin. De senaste åren har det alltså varit tvärtom, dvs räntesänkningar för att höja inflationen. När nu skuldsättningen ökat så går det inte att höja räntan i samma utsträckning som den sänktes eftersom att effekterna nu blir större. Det gör att när räntorna höjs kan de inte höjas till de nivåer vi hade tidigare eftersom det skulle bli förrödande för Sverige. Detta talat för att vi kommer få låga räntor för lång tid framåt.

Detta sammantaget tycker jag talar för att bostadsmarknaden inte står inför en generell krasch. Däremot kommer det vara lokala variationer såklart och som vanligt är läget av avgörande betydelse.

Vad tror du om utvecklingen framöver av bostadsmarknaden?

Allt gott!


8 kommentarer:

Anonym sa...

Men Ingves har ju sagt att han struntar i folks skuldsättning. Det är någon annan instans som ska hantera det, han bryr sig bara om inflationen. Det kan nog bli väldigt turbulent framöver för de som dragit på sig allför stora lån...

Vardagsekonomen sa...

Hej. Tack för kommentar. Svårt för honom att bortse ifrån eftersom hushållens räntekostnader ingår i inflationsmålet. Ingves är ju onekligen bestämd, men läget är helt annat idag än när de började sänka räntorna.

Allt gott!

Anonym sa...

Ja räntekostnaden ingår i inflationsmåttet, så det blir ju en del av bedömningen. Dessvärre ger ingen dämpande effekt utan tvärtom : Inflationen går upp -> räntan höjs -> räntekostnaden stiger -> räntan behöver höjas än mer.

Vardagsekonomen sa...

Exakt! Det är det jag menar. Med dagens högre skuldsättning krävs mindre räntehöjning för att ge inflationseffekt än tidigare. Jag tror vi är i ett lågränteklimat som kommer vara länge.

Frihetsmaskinen sa...

Jag tror som dig och har trott så sedan jag köpte min första lägenhet runt 2003-2004. Jag hittade ett gammalt inlägg jag skrev 2009 där jag skriver i princip samma sak som du skriver nu. Räntorna har varit låga för länge för att kunna rusa alldeles för mycket, effekten kommer snabbare nu än tidigare.

Grym blogg förresten, jag lägger till den i min blogglista!

Mvh / Frihetsmaskinen

Vardagsekonomen sa...

Hej Frihetsmaskinen. Kul att du gillar bloggen och vill ha den i din blogglista.

Ja, Sverige är i ett nytt läge och de gamla verktygen fungerar inte på samma sätt längre.

Jag ska kolla in din blogg.

Allt gott!

Aktiepappa sa...

En sak som väldigt många glömmer när de talar om räntor och lån är att för att vi ska få se räntehöjningar krävs det att inflationen ska gå upp. Och om inflationen går upp är de stora vinnarna de som har lån. Inflationen äter ju som alla vet lånen i och med att de blir mindre värda. Jag skulle säga tvärtom; som skuldsatt ska man hoppas på inflation och höjda räntor!

Och ni som tror att det finns ett absolut och direkt samband mellan bolåneräntor och bostadsrättspriser: boräntan var 4,9 % 2011/2012 och det påverkade inte priserna nämnvärt negativt. Tvärtom faktiskt.

Vardagsekonomen sa...

Exakt. Se på 1970/80-talen tex. Visst de hade en ränta på 15%, men inflationen låg ju strax under. Det betyder att inflationen "äter upp" skuldens värde. Dessutom blir realräntan (ränta - inflation) på ungefär samma nivå som idag.

Tack för att du läser och kommenterar.