Rapporterna från börsbolagen har duggat tätt nu ett tag och äntligen har jag tagit mig i kragen och uppdaterat mina uppföljningsfiler. Det är ofta vi får läsa om hur briljanta affärer som jag och många andra gör. Idag tänkte jag visa på hur mindre briljanta en del av mina affärer är.
När jag gjorde min uppdatering så blev jag tyvärr lite besviken med hur prognosen för 2019 ser ut. Mitt mål är att nå 4% i direktavkastning. Med det menas alltså att för varje hundralapp i värde vill jag ha fyra kronor i utdelning. Så som prognosen ser ut just nu landar vi på runt 3,5%.
Därför har jag nu gjort en sammanställning över alla innehav för att på ett enkelt sätt se vad som drar ner snittet. Vi har många fina bolag som ligger på 3,5 % och uppåt, vilket är bra. Tyvärr har vi också en hel del förhoppningsbolag som tynger. Fine, så länge värdetillväxten är bra så kan jag leva med det. Exempel på såna bolag är Maha Energy, Evolution gaming och Fortknox. Alla dessa innehav har låg eller ingen utdelning, men vi har mer än 100 % uppgång i värde i alla tre bolagen.
Guld och gröna skogar så långt och väldigt likt många andra bloggar som bara pekar på guldkornen. Samtidigt har vi en hel del sänken i portföljen. Vad sägs om följande topplista:
Everysport A - 61%
Svedbergs B - 43%
H&M B - 36%
Inwido -32%
Collector - 32%
En imponerande lista. Eller hur? Det positiva är att tre av dem i alla fall direktavkastar över mitt mål... Bara på denna kvintetten har jag förlorat ett par månadslöner. Det är inget kul, men det viktiga är att dra lärdomar av det.
Åtminstone Everysport kan jag skylla på avsaknad av en strategi för portföljen. I början köpte jag blandade poster. Rena lottsedlar till aktier blandades med stabila utdelare.
Idag är strategin att köpa bolag med tillväxt samt bibehållen eller gärna stigande utdelning. Ändå är det så att det finns gamla poster med aktier som ligger kvar och skräpar fast de inte uppfyller kriterierna. Vid min senaste genomgång har jag börjat lista upp vilka innehav som ska säljas ut och vilka befintliga innehav som ska utökas. Detta tänkte jag återkomma till under veckan.
Kontentan av detta inlägg är att tidigt bestämma sig för en strategi och sedan se till att följa den.
Vad har du för portföljstrategi?
4 kommentarer:
Hej vardagsekonomi!
Till en början hade jag en strategi som sa....
Fonder 60% aktier 40% räntefonder
Aktier: En svensk portfölj 60-80% och en utländsk portfölj 20-40%
Preferensaktier: högst 10%
Chans: Jag ville ha chansposter på högst 10% av portföljen
Idag har jag förändrat och förenklat något och kör 100% aktier och inga chansaktier.
Jag testade åka med i Fingerprint karusellen och fick efter det kraftig avsmak för den typen av investeringar och sedan dess kör jag helt och hållet på stabila bolag.
Strategin som jag följer nu funderar och jag sover ganska lugnt på nätterna, det är rätt skönt :)
Finns massa teorier om en "allvädersportfölj" - där en är 1/4 av guld, räntor, råvaror & aktier, men det ju teoretiska konstruktioner då det är en sak att "backtracka" och en annan att skåda in i framtiden.
Råder gamla sanningar fortfarande?
Den som suttit på 1/4 räntor senaste 5-årsperioden har haft en usel utveckling även om det i ett 50-årigt perspektiv varit ett utmärkt alternativ.
Hej Drömmaren. Verkar som vi kommit fram till samma strategi. För min del känns det bra att fylla på varje månad i stabila bolag som bara tuffar på. Tack för din kommentar.
Hej. Den typen av portfölj är ju bra ur ett tidsperspektiv. En viktig sak jag lärt mig är att det inte går att vara en vinnare i alla väder. Det viktigaste är att se till att dalarna inte blir så djupa.
Skicka en kommentar