torsdag, oktober 26, 2017

Blankning startade fastighetskraschen

Min rubrik kan mycket väl vara en rubrik i valfri finanstidning om ett par år. Jag har varit och är egentligen generellt positiv till fastighetsmarknaden och har skrivit om det här.

Jag har dock börjat svänga och känna en viss oro. Därför har jag nu sålt de fastighetspreffar jag haft i Akelius och Hemfosa med ca 10 % uppgång plus utdelningar. Anledningen är egentligen flera.

Det har kommit nyheter om att utländska investerare blankar fastighetsbolag. Som vanligt styrs börsen inte alltid av fundamenta utan en sådan här rörelse kan vara ett startskott på en rejäl nedgång. Då kan det gå rejält fort utför och vårt land har ju utsatts för av utländska placerare förut. Läs exmpelvis om George Sorros.

Vidare på temat inkommer nyheterna om trögare försäljning av nyproducerade bostadsrätter, vilket kan leda till utbudsöverskott och prisnedgångar.

Vi vet att räntorna på sikt stiger från de här låga nivåerna. Lägg till politisk risk för slopat ränteavdrag och höjd fastighetsskatt så länge Maggan är med i bilden.

Allt sammantaget gör att jag vacklar en del, men kan inte förmå mig att sälja av alla fastighetsrelaterade innehav ännu.

Vad tänker du kring fastighetsbranschen och mina tankar?

8 kommentarer:

Frihetsmaskinen sa...

Jag tror vi kan få se en "dipp" nu som håller i sig ett tag, det känns inte mer än rimligt och nyttigt. Jag sitter själv tung i egen lägenhet och fastighetsaktier. Största delen av aktierna i Castellum dock, sen Diös och Hemfosa. Har preffar men lyckades sälja av Oscar Pref på bra nivåer med bra vinst. Kanske säljer av litei Klövern/Akelius för att sprida risken lite nu när det darrar.

Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

Anonym sa...

Är inte speciellt orolig faktiskt. Som finansmarknadsminister Bolund sa på nyheterna så är det sunt att det pyser ut lite luft från den överfulla bubblan. Dock håller jag med om att man ska akta sig för att måla fan på väggen, för det är ju som du skriver inte alltid fundamenta som styr folks beslut att sälja utan rykten, vibbar eller vad arbetskamraterna snackar om på fikat.

Ligger ca 25% i fastigehetspreffar, och anledningen till att jag har köpt dem är främst utdelningarna, och risken att de större som heimstaden, akelius, klöver etc går i konkurs ser jag som ytterst liten. K2A ser jag också som hyfsat starka, däremot kan ALM ligga lite risigt till... men det är ändå en så pass liten del av portföljen som dessa utgör (1,5%).

Hade blivit mer orolig om att det hade ökat ännu mera...

Lisbeth sa...

Efter vad jag sett i min närhet har det blivit mycket mer svårsålt och ingen budgivning på bostäder i min annars så populära kommun. Jag har 200.000 kr investerat i ett onoterat fastighetsbolag, så därför har jag sålt av övriga fastighetsbolag i min portfölj. Hade tidigare både Castellum och en hel del preffar.

Vardagsekonomen sa...

Ja, som vanligt gäller det att inte bli girig. Viktigt att balansera sin risk.

Tack för att du läser och kommenterar.

Vardagsekonomen sa...

Ni har onekligen en annan syn. Men för mig ringer varningsklockorna. Det är inte konkurs jag tänker på utan spekulationer som kan vara det som sätter bollen i rullning.

Kul att du läser och kommenterar.

Vardagsekonomen sa...

Det finns dessa tendenser lite överallt. Bra tänkt av dig att balansera riskerna. Det är viktigt för framgång på lång sikt.

Uppskattar att du tar dig tid att kommentera.

Anonym sa...

Jag har sålt de innehav som jag tror är mest riskfyllda, Oscar Pref och Amasten Pref och ökat i Högkullen Pref, och Heimstaden Pref. Totalt sett tror jag också att fastighetsaktier kommer att falla framöver. Det är ofta svårt att inse hur stora omkasten kan bli på fastighetsmarknaden. Jämför med i början av 2000 talet när fastighetsaktier var utbombade och flera ifrågasatte om de överhuvudtaget hade på börsen att göra.

Jag räknar med en viss nedgång för mina preffar när räntan stiger, men jag tror att låntagare har blivit så räntekänsliga att det knappast blir så hög ränta. Om RB höjer reporäntan högre än 3% kommer konsumtion att självdö. https://www.svd.se/de-levde-pa-fem-procents-ranta-ett-uppvaknande

Vardagsekonomen sa...

För mig är det viktigast att placera efter vad jag själv tror. Tror jag nu på nedgång för fastigheter måste jag också positionera mig därefter. Jag är mycket tveksam till en reporänta på 3% inom de närmsta åren. Kul att du läser och kommenterar.