måndag, augusti 14, 2017

Ny strategi efter vinst?

Först vill jag tacka för alla gratulationer som gjorts i kommentarsfältet till senaste inlägget. Jag var först väldigt skeptisk till att skriva något om vinsten med tanke på dagens Jante-läge... Därför är det väldigt glädjande och inspirerande att få dessa positiva kommentarer.

Jag gillar den förslagna idén om att byta inriktning på bloggen till att mer handla om hur vi tänker, agerar och planerar nu när vi egentligen har nått fram till den punkt som var målet tidigare. Jag tror att detta är en nisch som kan fyllas med tanke på att många bloggar idag handlar om vägen att ta sig till målet och det inte finns så många som har nått fram. Farbror Fri är väl ett bra exempel på någon som är "klar".

Förmodligen lär jag göra många shoppingintresserade besvikna om jag skulle publicera inköpslistan på de saker som köpt sedan vinsten. Det är sannerligen ingen speciellt luxuös läsning. Ett par exempel kan jag ge för att illustrera. Ny kyl och frys, markiser till huset (dock ingen med sol/vindstyrning och inte motorer på alla..), TVÅ nya sommardäck (inte fyra...), kompostkvarn, installerat fiber i huset, bokat en två veckors resa till värmen i höst samt bjudit min bästa vän och hans familj på en heldag på nöjespark. Förutom resorna var detta saker som vi i familjen länge diskuterat att köpa och var i behov av.

Förutom dessa inköp så har jag ökat insättningarna på börsen. Jag gör så att jag köper lite i taget när tillfälle ges och fortsätter köpa de bolag som sedan tidigare funnits i portföljen. Tanken är att fortsätta göra så framöver också. Vi har ännu inte löst varken huslån eller lån till CSN eftersom de räntorna är förhållandevis låga. Det beror också på att vi fortfarande inte har gjort upp någon egentlig pengaplan ännu utan det mesta går fortfarande bara på känsla.

Jag har tvingat fru Vardagsekonom att läsa Per H Börjessons senaste bok om att bli miljonär i hängmattan (följde med i senaste numret av Privat affärer för den som prenumererar) för att få henne att bli aningens mer insatt och inspirerad. Mitt mål är att vi tillsammans ska sätta ihop en ny pengaplan. Med det menar jag ett nytt helhetsgrepp kring nivåer på månadsbudget, sparande, amorteringar och hur/vad vi ska investera i.

Om jag ska sammanfatta den här första tiden efter vinsten så kan jag konstatera att det är svårt att bryta invanda mönster oavsett om det finns flera miljoner på banken eller inte. Vi lever på exakt samma sätt och tänker likadant som förut, vilket också bevisas av inköpslistan ovan. Några tankar på att sluta jobba finns inte i dagsläget. Däremot så kommer ingen av oss att jobba heltid. Ni som följt bloggen en tid vet ju redan min strategi som egenföretagare som jag skrivit kort om tidigare.

Alla tankar för nu. Allt gott till er alla!
6 kommentarer:

Frihetsmaskinen sa...

Härligt, grattis! :) Har helt missat detta, får man fråga hur många millar det blev? :) Skulle göra det hela mer intressant att följa.

Mvh / Frihetsmaskinen

Lisbeth sa...

Jag är fortfarande helt fascinerad av detta, ni har nått målet bara BANG sådär. Så himla kul.

/Ekonomitankar

Vardagsekonomen sa...

Hej Frihetsmaskinen. Tack ska du ha. Jag har tyvärr bestämt att inte berätta spelform eller antal pengar.

Angående summan kan jag bara antyda att vi idag teoretiskt med 4 % avkastning på eget kapital enbart skulle kunna leva på denna utan att behöva sälja av något innehåll. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut med en del tillgångar låsta utan att generera kassaflöde som kan användas för försörjning. Jag kommer skriva mer om detta i kommande inlägg.

Allt gott

Vardagsekonomen sa...

Hej. Tack! Kommer skriva mer om vår strategi framöver.

Tack för att du läser och kommenterar.

Lisbeth sa...

Ja tack vi vill gärna läsa mer!!
Vi kommer inte vinna pengar men få några trevliga pengar när en fastighet säljs, vore kul bli inspirerad hur ni som redan är där gör eller planerar göra.

Hur ska ni göra med jobb? Hur ska ni investera? Ska någon av er trada pengarna nu? osv osv

Lisbeth sa...

Vad sa arbetsgivarna då om att ni ville gå ner i tid? Berättade ni varför?