Sidor

torsdag, augusti 06, 2020

Köpa fysiskt guld

Under en sådan turbulens vi varit i under det senaste halvåret har många sökt sig till guld och i natt passerades en milstolpe när priset översteg 2000 USD per uns.

Själv köpte började jag tidigt i våras att köpa in fysiskt guld för att komplettera portföljen. Jag ville köpa från en svensk sida och började leta efter seriösa aktörer. De jag fastnat för och handlat av är Libertysilver och Guldcentralen. Båda leverantörerna skickar guldet efter betalning och min upplevelse är att leverans sker direkt när de fått betalningen. Försändelsen är försäkrad från båda leverantörerna. Guldcentralen är billigare med frakt och försäkring. 

Det finns en uppsjö av varianter på guldobjekt att välja på. I huvudsak finns det två spår: mynt eller tackor och dessa båda kan antingen vara nya eller cirkulerade. Mynt kan i sin tur också vara av historiska mynt eller rena investerimgsmynt. En del samlar mynt för dess historia och värdesätter denna dimension också. 

Själv investerar jag i guldet som sådant och jagar därför enbart bra priser när jag köper. För att veta när ett bra pris uppstår är mitt tips att följa prisutvecklingen av det du vill investera i. Det handlar dels om priset per gram och dels om vilken marginal som leverantören lägger på. 

När jag köper guld brukar jag jämföra priset mot vad ett kilo guld kostar. Får jag ett grampris i närheten av det som ett kilo kostar per gram så är det bra. Jag letar också efter en marginal som är så låg som möjligt och handlar under 10%.

Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till som också påverkar inköpspriset är hur mycket myntet eller tackan väger. Jag resonerar som så att om skiten träffar fläkten är guldet en del av reserven och då gäller det att man kan sälja guldet också. Därför köper jag hellre fler, men lättare objekt som är enklare att sälja. 

Jag tycker det känns lagom att köpa mynt som är 1 uns tungt (ca 31,1 gram). I dagsläget kostar dessa ca 19 - 20 000 SEK per styck. Ibland kan det dyka upp historiska mynt med lägre vikt med bra priser och de handlar jag gärna. Tackor med lägre vikt brukar som regel bli för dyra per gram för min smak. 

Nackdelen med fysiskt guld är givetvis lagringen. Här finns det säkert en uppsjö av smarta tips på var guldet kan gömmas. Kommentera då gärna och lämna ditt tips.

Sist men inte minst är det rätt kul att leka Farbror Joakim och bygga sin egen pengabinge. Så varför inte köpa ett mynt? 

3 kommentarer:

  1. Kul att du investerar i fysiskt guld. Jag har mina guldmynt i bankfack. Det har nackdelen att det kan bli svårt att komma åt mynten när jag verkligen behöver dem, men fördelen att jag slipper oroa mig för inbrott m.m.

    SvaraRadera
  2. Anonym2:57 fm

    Förvånansvärt få bloggare här i Svea Rike som ens nämner guld eller silver, mer aktivitet på twitter kring ädelmetallerna. Grejen med fysiska ädelmetaller är ju att man ska ha dessa tillgängliga fort, alltså ej i bankfack. Om du är rädd för inbrott göm dem längst ner i tvättkorgen eller liknande.
    Som pappersprodukt ser det väldigt intressant ut med guld och silver i höst/vinter och ännu längre. Septemberterminerna för silver och december för guld.
    / Erik G

    SvaraRadera
  3. Hej Erik G. Varför nämns inte guld och silver? Jo, för att många av de bloggare som ploppat upp är låtsasekonomer. Det är ingen konst att generera avkastning när börsen är i stigande trend. Men hur många pratar diversifiering på riktigt eller riskjusterad avkastning?

    Pappersguldet aktar jag mig för. Vad baserar du dina tankar om Ag och Au på?

    SvaraRadera