måndag, mars 18, 2019

Prepping för en barnfamilj

Jag har funderat länge på det här med att köpa prylar som är bra att ha i händelse av en kris eller vid strömavbrott. Jag skrev ju ett inlägg efter SVT:s realityprogram Nedsläckt land och det var i den vevan som vi bestämde oss för att göra en del inköp för att komplettera vår utrustning hemma.

Som värsta scenario ska vi klara av en vecka mitt i vintern utan ström. Tar det längre tid än en vecka innan strömmen är tillbaka så får vi lösa det på bästa sätt då, men någonstans måste vi dra gränsen annars kan man preppa sig till döds. Jag har också gjort en genomgång enligt följande på vad som behövs:

Värme: Håller vi genom att elda i braskaminen i källaren. Murstocken går rakt genom huset och skulle klara av att värma större delen av huset. Det kritiska är att ha tillräckligt med ved hemma. I vanliga fall köper vi fyra kubikmeter bok varje vår som vi använder för trivseleldning och viss uppvärmning. I år kommer beställningen att vara sex kubikmeter istället, vilket ger oss en bra marginal. Det finns ett lager hemma av tändved, tändblock och tändstickor. Värmeljus och filtar finns det också hemma.

Vatten: Jag har börjat att frysa in vatten i petflaskor på 1,5 liter som ligger i frysboxen i källaren. Dels kommer de att hjälpa till att hålla kylan en aning i frysboxen vid strömavbrott och det ger färskvatten när det har tinat. Jag har också köpt hem mineralvatten som står i matkällaren. Vi behöver just nu dubbla den mängd lagrat vatten vi har för att säkra upp vattenförsörjningen för att dricka och laga mat på. Ute samlar vi regnvatten i tunnor och cirka 200 meter från oss rinner en bäck. Dessa båda källor blir att använda till hygien. Vi har köpt hem ytterligare 10-litersspannar för att kunna hämta vatten från bäcken och hopfällbara vattendunkar från Biltema för att kunna hämta vatten från vattentank som kan komma att ställas ut.

Mat: Det finns alltid gott om mat hemma i skafferi och frys. Vid en nödsituation gäller det att kunna använda maten från kyl och frys på ett smart sätt och det får man lösa beroende på vad som finns hemma när situationen uppstår. Utöver detta har vi bunkrat med mat med längre hållbarhet och som inte behöver förvaras kallt och som äts upp vid en rotering av lagret. Vi har hemma tex köttbullar, ravioli, jordnötssmör, nötter, soppor, buljong, nudlar mm. Min uppskattning är att vi ska klara oss fint på det vi har nu.

Hygien: Tanken är att använda befintlig toalett. I början kommer jag att använda vatten från bäcken för att spola med. Om det börjar gå trögt i avloppet efter ett par dagar blir det att sätta en sopsäck i toaletten och byta denna dagligen och gräva ner den gamla. Handhygien sköter vi med tvål och regnvatten eller med våtservetter. Att ordna någon form av dusch känns lite onödigt. Det går bra att tvätta sig ändå och sköta hygienen. 

Utrustning: Jag har en tanke på att vi kan laga mat på eller i braskaminen i källaren. För att vara på den säkra sidan har vi kompletterat med att köpa in ett stormkök med brännare på Jula för 149 kronor samt fem liter rödsprit. För att gardera oss köpte vi också ett gasolkök på Jula för 199 kronor med tre stycken gaspatroner. Nu har vi två olika källor som drivs på olika sätt och har spridit risken en aning ifall drivmedlet skulle ta slut. Kanske overkill?

För att kunna ta emot information har jag också köpt en nödradio på Biltema för 249 kronor. Den drivs med inbyggda batterier som laddas med solceller eller med vev kopplad till en dynamo samt externa AAA-batterier. Radion står nu i köksfönstret för att alltid vara underhållsladdad med hjälp av solcellerna. Den innehåller också ficklampa och uttag för att kunna ladda tex en mobiltelefon. Ljudet i den är riktigt bra och tanken är att kunna ta med den ut i trädgården under sommartid och lyssna på radio i pergolan.

Övrigt: Vi har sett till att skapa oss en kriskassa på cirka 15 000 i blandade valörer i kontanta medel för att kunna använda om det behövs. Jag har också laddat på med en hel del billig whiskey från Tyskland för att kunna byta med ifall det behövs. Vi har också bestämt att aldrig köra någon av bilarna till under halv tank drivmedel för att kunna köra om det krävs.

Återstår: Jag har pratat med en del bekanta och är kluven i frågan kring försvar. Ska man se till att köpa någon form av lagligt vapen (givetvis!) för att kunna använda? Hur har du gjort?

Sammanfattning: Vi har spenderat i runda slängar en tusenlapp på prylar och det tycker jag är ok. Stormköket kan vi använda på utflykter i skogen och nödradion blir använd sommartid hemma i trädgården. Ur det perspektivet tycker jag inte det är bortkastade pengar. Den mat och dryck vi har bunkrat kommer att roteras och ätas/drickas upp innan bäst före datum. Så inte heller det kan jag anse vara någon form av extra kostnad.

Jag tycker nog att vi är ok förberedda och givetvis kan man alltid förbättra sig. Har du preppat dig? Vad har jag glömt?

7 kommentarer:

Anonym sa...

En pannlampa är inte fel att ha. Bra att ha händerna fria vid aktiviteter i mörker.
Ett vattenreningsfilter skadar inte. Finns t ex Lifestraw som renar minst 1000 liter för ett par hundringar. Du vet ju inte vad vattnet i bäcken eller kranen varit med om ifall det skulle bli ett krisläge.

Anonym sa...

Vattnet i bäcken eller kranen kan silas genom kaffefilter/Tyg och sedan kokas..

Låter som du är väl förberedd. Se till att skaffa något "roligt att göra" också när strömmen går så att barn och vuxna har något att få glädje av även utan ström.

Angående försvar så går det försvara sig bra med vanliga verktyg (yxa/kofot/dylikt) om man inte har vapen till jakt. Men ditt bästa försvar är att ingen vet att du sitter på resurser, för då kommer ingen vilja ta dem.

Vardagsekonomen sa...

Mycket bra synpunkter. Ska kolla läsa på om vattenrening. Tack för kommentar och kul att du läser.

Vardagsekonomen sa...

Bra tips på ha något att sysselsätta sig med. För egen del tror jag att mycket av min tid går åt till "fix" av olika slag, men för ungarnas del gäller det att kunna sysselsätta sig.

Håller med om att det gäller att inte sticka ut med att man har resurser. Måste hålla låg profil. Det jag tänkte på är att kunna försvara sig på distans och hålla förövare på distans.

Tack för synpunkter och att du läser.

tott sa...

Bra tankar kring lösning av vattenbehovet.
Bor själv 50 m från en stor sjö och har en
jordkällare med årsbehovet av potatis, morötter, purjolök, kålrötter......
samt bensindriven generator som kan hålla köttfrysen igång (måste komma ihåg att bunkra bensin ! ).
Lök hänger på väggen i ett svalt förråd
Har stadigt 20 m3 ved i vedboden.

Slumpvandraren sa...

Något som möjligen saknas är antibiotika och en geigermätare.

Hur många månader tror du att ni klarar er på maten som ni har?

Vardagsekonomen sa...

Riktigt på den nivån med att skaffa en geigermätare är jag inte.

Under normala förhållande skulle vi klara oss 4-6 veckor som det är nu med vår lagernivå. Vi är i ett sådant stadie att vi har en pågående naturlig rotation. Vi tar mat från matkällaren varje vecka samtidigt som vi fyller på med nytt. Alltså riskerar vi inte att något blir gammalt.